critikalmaster Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Dostałem dzisiaj odmowna decyzje w sprawie odszkodowania o które ubiegałem się w PZU, powodem było przedawnienie odszkodowania 3 lata. Przechodziłem operacje przeszczepu wiązadła krzyżowego acl. Czy jest możliwość odwoływania się od tej decyzji? Podkreślam fakt że przedawnienie odszkodowania wynika z długiego czasu oczekiwania na operacje około 18 miesięcy. Długi okres rechabilitacji którą przechodziłem dwa razy. Przedawnienie ubezpieczenia nastąpiło w kwietniu tego roku, operacja odbyła sie w lutym, rechabilitacja trwała do końca czerwca tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 1) Tak- jest formalna możliwość odwołania się od oświadczenia woli ubezpieczyciela- ale nie ma możliwości prawnych wzruszenia owej decyzji. Po prostu zawsze można wnieść wniosek o likwidację szkody przed zakończeniem leczenia i rehabilitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
critikalmaster Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 czyli praktycznie nie ma możliwości żebym dostał odszkodowanie w takim wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 critikalmaster wrote:czyli praktycznie nie ma możliwości żebym dostał odszkodowanie w takim wypadku?1) Tak- nie ma takiej prawnej możliwości skoro ubezpieczyciel powołuje się na fakt przedawnienia. Na marginesie można podkreślić, że zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z 10 listopada 1995 r. (III CZP 156/95 OSNC 1996/3/31) „(...) roszczenie przedawnione nadal istnieje, a tylko zmienia swój charakter, mianowicie z roszczenia cywilnego staje się roszczeniem niezupełnym (naturalnym)”. Zgodnie z art. 117 § 2 k.c. po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia chyba, że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia.Uzasadnienie:Zgodnie z art. 819 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech (dotyczy ubezpieczeń dobrowolnych grupowych i indywidualnych NNW- Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków). W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej- dotyczy obowiązkowej polisy OC pojazdów mechanicznych- roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia. Zgodnie z art. 442[1] § 1 k.c. roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jak wynika z brzmienia art. 442[1] § 2 k.c. jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednak 20 letni okres przedawnienia zaistniał dopiero w wyniku ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny (Dz.U. 2007 nr 80 poz. 538), gdzie uchylono art. 442 k.c., a dodano art. 442[1] k.c.. Przed zmianą ustawy Kodeks cywilny okres ów wynosił 10 lat. Samą treść ustawy wydano w dn. 16 lutego 2007 r., ustawę ogłoszono w dn. 9-05-2007r., ustawa weszła w życie i obowiązywała od dn. 10-08-2007 r.. Koreluje to z art. 3 ustawy z ustawą z dn. 16 lutego 2007 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny (Dz. U. 2007 nr 80 poz. 538), gdzie jest zapis, że ustawa wchodzi w życie po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia. Skoro ustawę ogłoszono w dn. 9-05-2007r. to zaczęła obowiązywać od dn. 10-08-2007 r., gdyż termin trzech miesięcy upłynął dokładnie z upływem dn. 9-08-2007r.. Skoro zaś do dnia 10-08-2007 r. obowiązywał 10 letni termin przedawnienia roszczeń to 10 lat wstecz z obliczenia wychodzi data 10 sierpień 1997 r.. Wobec tego z obliczenia wynika, że można dochodzić roszczeń za szkody osobowe wynikłe z przestępstwa (występku lub zbrodni) popełnionego od dn. 10 sierpnia 1997 r.. Brzmienie art. 2 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny (Dz.U. 2007 nr 80 poz. 538), mówi wprost, że do roszczeń o których mowa w art. 1 ustawy powstałych przed dniem wejścia w życie ustawy, a według przepisów dotychczasowym jeszcze w tym dniu nieprzedawnionych stosuje się przepisy art. 442[1] k.c. czyli przepisy mówiące o 20 letnim okresie przedawnienia. Wydaje się, że szkoda z dn. 10 sierpnia 1997 r. nie jest jeszcze przedawniona, gdyż uległaby przedawnieniu dopiero z upływem dnia 10 sierpnia 2007r., a właśnie od tego dnia zaczęła obowiązywać ustawa nowelizująca, mówiąca o 20 letnim terminie przedawnienia i ów dzień został objęty dobrodziejstwem art. 2 tejże ustawy nowelizującej. Bieg terminu przedawniania naprawienia szkody zostaje przerwany w chwilą zgłoszenia szkody do osoby obowiązanej do jej naprawienia i zaczyna biec na nowo od momentu otrzymania decyzji o odmowie wypłaty świadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kama84 Opublikowano 12 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Plecam rechabilitację w Dąbkach z firmą Patrona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 kama84 wrote: Plecam rechabilitację w Dąbkach z firmą Patrona:) Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam , dokładnie 23 pazdziernika 2002r. mój mąż spowodował wypadek samochodowy. Będąc po spożyciu alkoholu( 0,3 promila) potracił pijanego (2,6 promila) pieszego ktory szedł ulicą prowadząc rower z przyczepką . W kolizji brał też udział samochód jadący naprzeciwko . Dokladnie wczoraj czyli 24.04.2012r a więc prawie po 10 latach . mąż dostał zwyklym listem nie poleconym ,jakieś dokumenty z WTT- Invest gdzie podlaczone jest potwierdzenie okoliczności przez uczestnika zdarzenia . Dokładnie musi tam wypełnić wszystko zwiazane z wypadkiem , a wieć nr, polisy czy był pod wpływem alkoholu po prostu wszystko wszelkie informacje dotyczące wypadku. 10 lat to dużo i mąż nawet nie ma ani polisy ani dowodu rejestracyjnego . Po drugie nie wiemy w związku z czym to przyszło ,czy poszkodowany wystapił o odszkodowanie do firmy ubezpieczeniowej ale po tyli latach nawet nie mamy już tego samochodu . Moje pytanie zatem brzmi czy WTT Invest mozę żądac odszkodowania po prawie 10 latach , dla pijanego poszkodowanego od kierowcy będącego po spożyciu ? Co robić gdzie się z tym udać ,czy po prostu zignorować bo papiery zostały wrzucone do skrzynki a nieprzyszły listem poleconym? proszę o pilną pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Czy mąż został skazany za spowodowanie wypadku? Czy wiadomo jak poważnych obrażeń doznał Poszkodowany - pieszy.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote:Witam , dokładnie 23 pazdziernika 2002r. mój mąż spowodował wypadek samochodowy. Będąc po spożyciu alkoholu( 0,3 promila) potracił pijanego (2,6 promila) pieszego ktory szedł ulicą prowadząc rower z przyczepką . W kolizji brał też udział samochód jadący naprzeciwko . Dokladnie wczoraj czyli 24.04.2012r a więc prawie po 10 latach . mąż dostał zwyklym listem nie poleconym ,jakieś dokumenty z WTT- Invest gdzie podlaczone jest potwierdzenie okoliczności przez uczestnika zdarzenia . Dokładnie musi tam wypełnić wszystko zwiazane z wypadkiem , a wieć nr, polisy czy był pod wpływem alkoholu po prostu wszystko wszelkie informacje dotyczące wypadku. 10 lat to dużo i mąż nawet nie ma ani polisy ani dowodu rejestracyjnego . Po drugie nie wiemy w związku z czym to przyszło ,czy poszkodowany wystapił o odszkodowanie do firmy ubezpieczeniowej ale po tyli latach nawet nie mamy już tego samochodu . Moje pytanie zatem brzmi czy WTT Invest mozę żądac odszkodowania po prawie 10 latach , dla pijanego poszkodowanego od kierowcy będącego po spożyciu ? Co robić gdzie się z tym udać ,czy po prostu zignorować bo papiery zostały wrzucone do skrzynki a nieprzyszły listem poleconym? proszę o pilną pomoc .1) Teoretycznie może gdyż kwestię przedawnienia podnosi się na zarzut. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z 10 listopada 1995 r. (III CZP 156/95 OSNC 1996/3/31) „(...) roszczenie przedawnione nadal istnieje, a tylko zmienia swój charakter, mianowicie z roszczenia cywilnego staje się roszczeniem niezupełnym (naturalnym)”. Wobec tego można odpisać im, że korzysta Pan z prawa przedawnienia roszczenie i tym samym nie życzy sobie takich wezwań pod rygorem powiadomienia prokuratury o nękaniu, złośliwym niepokojeniu. Uchwała z dnia 10 listopada 2005 r., III CZP 83/05 "Roszczenie zakładu ubezpieczeń przeciwko kierującemu pojazdem mechanicznym, oparte na podstawie § 33 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 1992 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem pojazdów (Dz.U. Nr 96, poz. 475 ze zm.), ulega przedawnieniu w terminie wskazanym w art. 118 in fine k.c." Wyrok S.N. z dnia 6 kwietnia 1981 r. (IV CR 63/81, OSNCP 1981, nr 12, poz. 242) „Warto dodać, że chodzi tu o roszczenia zakładu ubezpieczeń związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, które przedawniają się z upływem lat trzech, licząc od dnia zapłaty odszkodowania poszkodowanemu w wypadku”;2) Pkt 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Maż został ukarany karą grzywnej oraz utratą prawa jazdy na okres 0,5 roku. Jeśli chodzi o obrażenia poszkodowanego to miał obrażenia klatki piersiowej , twarzoczaszki i ogólnie był poobijany , żadnych poważnych obrażeń nie odniósł najprawdopodobniej leżał już wcześniej na tej jezdni ale nie ma na to konkretnych dowodów , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 jeszcze dodam ,ze poszkodowany żadnego odszkodowanioa wcześniej znikąd nie dostał , natomiast samochód jadący z naprzeciwka który tez dziwnym trafem brał udział w kolizji (i miał zniszczony zderzak) , właścicielka dostała odszkodowanie z OC męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 acha i to jak wspomniałam wcześniej był pijany pieszy prowadzący rower z przyczepką , gdzie według opini rzeczoznawcy nie powinien znajdować się na tej drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote: Maż został ukarany karą grzywnej oraz utratą prawa jazdy na okres 0,5 roku. Jeśli chodzi o obrażenia poszkodowanego to miał obrażenia klatki piersiowej , twarzoczaszki i ogólnie był poobijany , żadnych poważnych obrażeń nie odniósł najprawdopodobniej leżał już wcześniej na tej jezdni ale nie ma na to konkretnych dowodów , Wobec tego był to wyrok za wykroczenie, gdyż orzeczono zakaz prowadzenia pojazdu poniżej 1 roku (o,3 promila alkoholu w wydychanych powietrzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 a czy wyrok za wykroczenie w tej sytuacji jest korzystniejszy czy nie , chodzi o to czy będzie mąż musiał zapłacić mu odszkodowanie ? i czy to z własnych pieniędzy czy z ubezpieczenia ? i czy w ogóle jeśli poszkodowany był pijany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgodnie z art. 6 k.c. ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. W myśl art. 11 k.p.c. ustalenia wydanego w postępowaniu karnym prawomocnego wyroku skazującego co do popełnienia przestępstwa wiążą sąd w postępowaniu cywilnym. Zupełnie nie wiem o co chodzi w treści powyżej mozna jaśniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote:a czy wyrok za wykroczenie w tej sytuacji jest korzystniejszy czy nie , chodzi o to czy będzie mąż musiał zapłacić mu odszkodowanie ? i czy to z własnych pieniędzy czy z ubezpieczenia ? i czy w ogóle jeśli poszkodowany był pijany1) Tak- korzystniejszy, gdyż roszczenie poszkodowanego przedawnia się po 3 latach;2) Roszczenie poszkodowanego i roszczenie T.U. regresowe wobec sprawcy szkody (Pani męża) uległo przedawnieniu;3) Pkt 2;4) Nietrzeźwość poszkodowanego nie wyklucza aby mógł domagać się roszczenia od sprawcy szkody- no chyba, że zachodzi wyłączna jego wina. W takiej sytuacji jedynie jego świadczenie może być pomniejszone o instytucję przyczynienia się do zaistnienia czy też zwiększenia szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote:Zgodnie z art. 6 k.c. ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. W myśl art. 11 k.p.c. ustalenia wydanego w postępowaniu karnym prawomocnego wyroku skazującego co do popełnienia przestępstwa wiążą sąd w postępowaniu cywilnym.Zupełnie nie wiem o co chodzi w treści powyżej mozna jaśniej ?Toż to wszystko jest wręcz trywialne. Chodzi o to, że osoba musu udowodnić fakty na które się powołuje i z których wywodzi pewne skutki prawne w postaci np. odszkodowania i zadośćuczynienia. Co do art 11 k.p.c. to mówi o tym, że sąd cywilny musi uznać fakty, które są stwierdzone prawomocnym wyrokiem w sprawie karnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 bardzo dziękuję za pomoc i z tego co zrozumiałam jako laik wynika ,że mimo ,że mąż był po spożyciu ( 0,3 prom.) a poszkodowany (2,3 prom) to sprawa uległa przedawnieniu po 3 latach , a co zrobić z pismem ,które przyszło jak wspomniałam zwykłym nie poleconym listem , uznać za niebyłe ,bo przecież mógł ktoś wyjać ze skrzynki wyrzucić itp. niepodpisywaliśmy odbioru leżało po prostu w skrzynce . Czy im odpisać coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Jeśli mąż była skazany za wykroczenie to jak słusznie wskazał Pan szkoda, roszczenia pieszego uległy przedawnieniu i zapewne zostaną przez Ubezpieczenia oddalone jako niezasadne. Proszę jeszcze raz dokładnie sprawdzić wyrok i najlepiej napisać jego sentencję, wtedy rozwiejemy na forum wszelkie wątpliwości i pokierujemy Państwa w dalszym działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote: bardzo dziękuję za pomoc i z tego co zrozumiałam jako laik wynika ,że mimo ,że mąż był po spożyciu ( 0,3 prom.) a poszkodowany (2,3 prom) to sprawa uległa przedawnieniu po 3 latach , a co zrobić z pismem ,które przyszło jak wspomniałam zwykłym nie poleconym listem , uznać za niebyłe ,bo przecież mógł ktoś wyjać ze skrzynki wyrzucić itp. niepodpisywaliśmy odbioru leżało po prostu w skrzynce . Czy im odpisać coś ? 1) Wydaje się, że po takim jednym piśmie nie ma się co angażować w opisywanie. Jak zaczną ponawiać takie pism i zaczną denerwować to wówczas można im odpisać. Ja pewnie bym im odpisał po jednym piśmie aby uznali moją wyższość i poznali klasę jednak ja piszę pisma na najwyższym poziomie i wręcz się przy nich relaksuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam ponownie, z pisma sądowego wynika ,że było to wykroczenie i jak wspomniałam mąż został ukarany grzywną oraz zabranien prawa jazdy na ores 0,5 roku. Ja też mówiłam mężowi , żeby na razie się nie denerwował zwłaszcza ,że pismo nie było wysłane listwm poleconym tylko zwykłym . . Mąż był z WARCIE i pani mu powiedziała , że po prostu nawet poszkodowany nic o tym może nie wiedzieć tylko firma wyszukała gdzieś męża w bazie i chce wyłudzić od WARTY pieniądze. Doradziła mu też że może napisać pismo , w którym ma oczywiście nie podawać żadnych szczegółów tylko napisać , że wszystkie dowody w sprawie znajduja się w Sądzie Rejonowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria Prawna Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote: Witam ponownie, z pisma sądowego wynika ,że było to wykroczenie i jak wspomniałam mąż został ukarany grzywną oraz zabranien prawa jazdy na ores 0,5 roku. Ja też mówiłam mężowi , żeby na razie się nie denerwował zwłaszcza ,że pismo nie było wysłane listwm poleconym tylko zwykłym . . Mąż był z WARCIE i pani mu powiedziała , że po prostu nawet poszkodowany nic o tym może nie wiedzieć tylko firma wyszukała gdzieś męża w bazie i chce wyłudzić od WARTY pieniądze. Doradziła mu też że może napisać pismo , w którym ma oczywiście nie podawać żadnych szczegółów tylko napisać , że wszystkie dowody w sprawie znajduja się w Sądzie Rejonowym . To Pani z Warty dobrze Państwu poradziła. Może też napisać, że wszelkie roszczenia poszkodowanego w zdarzeniu uległo przedawnieniu z upływem 3 lat od chwili kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i osobie obowiązanej do jej naprawienia, a faktycznie wiedział o tym w dacie wypadku lub kilka dni później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka73 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 bardzo dziękuję za wszystkieporady i życzę wiele dobrego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 agnieszka73 wrote: Witam ponownie, z pisma sądowego wynika ,że było to wykroczenie i jak wspomniałam mąż został ukarany grzywną oraz zabranien prawa jazdy na ores 0,5 roku. Ja też mówiłam mężowi , żeby na razie się nie denerwował zwłaszcza ,że pismo nie było wysłane listwm poleconym tylko zwykłym . . Mąż był z WARCIE i pani mu powiedziała , że po prostu nawet poszkodowany nic o tym może nie wiedzieć tylko firma wyszukała gdzieś męża w bazie i chce wyłudzić od WARTY pieniądze. Doradziła mu też że może napisać pismo , w którym ma oczywiście nie podawać żadnych szczegółów tylko napisać , że wszystkie dowody w sprawie znajduja się w Sądzie Rejonowym . 1) Gdyby było to usiłowanie wyłudzenia to sprawa kwalifikowała by się do prokuratury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi