21oboko Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 witam, sprawca ubezpieczony w PZU. szkoda w moim samochodzie wartość na kosztorysie z PZU 10 tys zl, maksymalna wartosc naprawy podana przez PZU (po uwzglednieniu kosztow oryginalnych czesci) to 17 tys zl. w kosztorysie na 10 tys zamiast cen czesci oryginalnych przyjeto ceny zamiennikow, zamiast cen czesci oryginalnych. PZU naciska abym przyjal wyplate odszkodowania - te 10 tysiecy. czy w praktyce mozna sprawic aby PZU skorygowalo kosztorys, uzywajac cen czesci oryginalnych a nie zamiennikow i otrzymac odszkodowanie w wyzszej wysokosci? czy moze jest to mozliwe wylacznie gdybym naprawial bezgotowkowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 teoretycznie jest to możliwe - bo przysłuduje ci pelne odszkodowanie. W praktycejednak takie wieksze odszkodowanie mozesz dostac w Sadzie bo podobroci Ci nie dadza.Zreszta calkiem slusznie:) jak ktos nie chce zarabiac na szkodzie, tylko miec naprawione auto to idzie do serwisu i tyle:) tak to wyglada w cywilizowanych krajach:)))))) a serio piszac, to jak chcesz miec oryginalne czesci idz do seriwsu i tyle, a jak chcesz arobic na tym troche, to raczej w sadzie sie to skonczy:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
21oboko Posted August 4, 2009 Author Share Posted August 4, 2009 dla jasnosci, nie mam czasu na takie rzeczy jak zarabianie na szkodzie. nie chce naprawiac w lokalnym ASO mojej marki, nie mam do nich zaufania. w zwiazku z tym nie chce od PZU zaplacenia za robocizne wg stawek ASO, natomiast naprawa bedzie i tak z oryginalnych czesci i to na nie chce kase. moge przedstawic faktury zakupu czesci oryginalnych bo moj zaufany warsztat i tak bedzie musial je kupic w ASO, moze sobie ubezpieczyciel ogladac samochod po naprawie i sprawdzic czy zostaly uzyte, prosze bardzo. czyli:wg kosztorysu robota 5 tys pln, czesci 5 tys pln, razem 10 tys plnwg max wartosci robota 7 tys pln, czesci 10 tys pln razem 17 tys pln ja chce 5 + 10 czyli 15 tys pln odebrac od PZU. pytanie do kogos kto sie zna, czy moge efektywnie napisac pismo do PZU o wyplate odszkodowania za oryginalne czesci, czy darowac sobie bo szkoda czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted August 4, 2009 Share Posted August 4, 2009 jesli przedstawisz fakture za oryginalne czesci, to dostaniesz na nie zwrot. Z robocizna bedzie gorzej, bo musialbys udokumentowac, ze Cie ona wiecej wyniosla. Jak nie bedziesz mial na to faktur, to jak pisalem, po dobroci Ci nie dadza wiekszych stawek niz przyjeli:) A co do faktur za oryginaly, to jesli je przedstawisz, to oczywiscie dostaniesz za nie zwrot - zakladajac oczywiscie, ze nie wyjdzie z tego szkoda calkowita, bo to inna bajka juz:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now