Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

PZU Odmowa Wyplaty odszkodowania kradziez auta

Rekomendowane odpowiedzi

mysle, ze bez sensu jest produkowanie dalszych postow i gdybanie.

JEsli wartosc auta jest na tyle niska, ze zgodnie z OWU nie trzeba zadnych zabezpieczen, to pisz odwolanie i powolaj sie na te zapisy OWU - odwolanie musi byc pozytywnie rozpatrzone.

Jesli wartosc auta bedzie wymagac zabezpieczenia, to jedyne, i bardzo watpliwe wyjscie to po pisemnym oswiadczeniu agenta odszkodowanie z jego polisy jesli ma - kruche podstawy, ale jakas minimalna szansa jest.

Mysle, ze dalsze gdybanie, czy ktos wie, czy jest immobilajzer i gdzie go szukac nie maja sensu.

Jesli wg OWU bylo potrzebne jakies dodatkowe zabezpieczenie, to powolywanie sie na starsza osoba bez wiedzy technicznej nieiwiele zmieni przy odwolaniu. Agent tez nie jest specjalista od tego przeciez - wniosek wypelnia ubezpieczajacy (roznie z tym bywa, ale takie jest zalozenie:)).

Tylko mała uwaga. nie wiem jak jest we wnioskach wypisywanych odręcznie,ale w generowanych kalkulatorem jest pytanie o osobę potwierdzającą zabezpieczenia. Jeśli wybrana jest opcja że klient, ratuje tylko kwota poniżej wymogu OWU, jeśli zaznaczone że agent, badź nie zaznaczone - wygrasz.

• 3 tygodnie później...
witam zainteresowabych sprawa niedawno napisalem maila do autoryzowanego dealera chrysler w krakowie o ustalenie po nr.vin jakie zabezpieczenia posiada auto okazalo sie ze posiada immobiliser fabryczny i pan wyslal mi oficjalne pismo wiec nierozumie teraz jak PZU moglo odmowic wyplaty odszkodowania na podstawie braku immobilisera fabrycznego wiec mysle ze teraz smialo do sadu moge isc.

dżejkobRzeczoznawca wrote:

Pablo jest taka możliwość. Być może za pośrednictwem informacji dostępnych w internecie nie uda się wyposażenia rozkodować. Korzystając codziennie ( w moim przypadku) z AUDATEX jest opcja "VIN" którą klikając dowiaduje się o samochodzie dosłownie wszystkiego. Mam wykaz dokładnego wyposażenia i wersji pojazdu. I to każdego jednego. Jako ciekawostke powiem że to jedno kliknięcie myszką jednorazowo kosztuje 25zł :)

człowieku nie osłabiaj mnie, objawił nam się wszystko wiedzący guru?! Dam Ci te 25zł i naciśnij ten swój przycisk VIN po wprowdzeniu numeru japońskiego auta czy amerykańskiego. Jeśli potrzebujesz to mogę Ci kilka tutaj wpisać. albo nie, ułatwię Ci zadanie wpisz numer np. seicento, albo golfa I, nie przejmuj się, opłata jest naliczana tylko jeśli wynik jest pozytywny... zaraz, ale ja tego nie mogę wiedzieć, moją wiedzę czerpię z netu

• 2 tygodnie później...
witam chcialem poinformowac wzystkich ze 2 dni temu wyplacono mi pieniadze za skradziony samochod )))) napisalem do dealera chrysler w karkowie o rozkodowanie nr vin jakie zabezpieczenia posiadalo auto okazalo sie ze moje auto mialo immobiliser fabryczny w zeszlym tyg otrzymalem oficjalne pismo i wyslalem do pzu z żadaniem wyplaty odszkodowania za auto i odsetek za bedpodstawne wstrzymywanie wyplaty i pienieaki bez slowa sa po kilku dniach uwarzam ze probowano mnie jednym slowem oszukac i zastanawiam sie co dalej z ta sprawa zrobic czekam na jakies pismo z pzu i pujde do jakiegos prawnika zobaczymy co on na to czekalem na pieniazki od czerwca i ile stresu ale udalo sie uffff.