Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zgłoszenie szkody a przedawnienie roszczeń

bart72
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W lutym tego roku moja żona miała wypadek komunikacyjny(najechanie na tył jej samochodu).Jako osoba poszkodowana zgłosiła od razu w lutym TU szkodę na osobie.TU prosiło o dostarczenie dokumentacji medycznej(w 04.2009 i 06.2009r).Żona nie odesłała im tej dokumentacji.TU w lipcu przysłało pismo:"Ze względu na niezastosowanie się do naszych wskazówek,co do sposobu wykazania szkody oraz fakt upłynięcia ustawowego terminu na zakończenie likwidacji szkody,zmuszeni jesteśmy sprawę rozpatrzyć odmownie.W przypadku braku akceptacji p/w ustaleń poszkodowanemu przysługuje prawo dochodzenia roszczeń na drodze sądowej.Czy w tym przypadku termin przedawnienia roszczeń 3 lat jest obowiązujący.

Napisali decyzje odmowna bo musieli zakończyć sprawę w ustawowym czasie. W każdej chwili mozesz doslac dokumentacje z prosba o wznowienie sprawy rozpatrzeniem twoich roszczeń. Termin przedawnienia roszczeń 3 lata.

Witam.

Miałam podobny przypadek ok dwa lata temu, uległam wypadkowi komunikacyjnemu.Krótko po tym zdarzeniu, przeczytałam o firmie specjalizującej sie w prowadzeniu spraw ludzi poszkodowanych w wypadkach.

Zadzwoniłam pod wskazany numer i umówiłam sie na rozmowe, dużo by pisać, sumując nie tylko ja dostałam odszkodowanie, ale również mój mąż i córka. Dzisiaj wiem, że sama bym tego nie wywalczyła.

Może warto by było spotkać sie z przedstawicielem takiej firmy i przy kawie porozmawiać o Waszej sprawie w sumie takie spotkanie nic nie kosztuje, najwyżej stracisz filiżanke kawy.