Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy stracilem dwa palce prawej reki

edek1013
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mialem wypadek w pracy stracilem dwa palce prawej reki a palec wskazujacy jest zlamany izgnieciony jego stan jest niewiadomy w protokole wskazalem ze przyczyna wypadku byla wada maszyny [prasy] komisja powypadkowa uznala mnie wsolwinnym wypadku co powinnienem zrobic czy moge skarzyc pracodawce o odszkodowanie jesli tak to do kogo mam sie zwrocic

porozmawiać na pewno warto, często deklarują, że rozpoznanie sprawy jest za friko, pójść pogadać, na pierwszym spotkaniu nic nie podpisywać, wrócić do domu przemyśleć i podjąć decyzję

aha co jeszcze ważne: rób sobie z takiego spotkania notatki, w trakcie rozmowy wydaje się wszystko jasne i oczywiste, a przyjdziesz do domu i dziura !

uznano ze sam nacisnalem pedal prasy wskazano to jako glowna przyczyne ja sie z tym nie zgadzam ale zaden z pracownikow niechce potwierdzic mojej wersji wydarzen [boja sie utraty pracy] w protokole wina pracodawcy byl brak stosownej dokumentacji ruchowej maszyny brak nadzoru nad pracownikami w naszej firmie chyba dopiero zeznania przed sadem pozwollyby wyswietlic prawde

Jesli w protokole są zapisy o przyczynach po stronie pracodawcy to fakt, ze w jakims stopniu Pan tez przyczynil sie do wypadku (jesli nawet) nie bedzie mial wplywu na prawo do odszkodowania z ZUS.

Zanim wejdzie Pan na droge sądową z powództwa cywilnego proszę starac sie o odszkodowanie z ZUS-u. Proszę poczytac tez TU:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

Edek pytasz czy warto korzystac z kancelari adwokackich, jezeli moge Ci poradzic opierając na własnym doświadczeniu to badz ostrozny.Korzystaj z porad prawników młodych, jeszcze nie obrośnietych w pióra i renomę.Ja osoboscie spotkałam sie z prawnikiem bedacym na emeryturze gdzie przez 1,5 godz pokierował mnie co mam robić,ale nie mógł byc pełnomocnikiem w Sądzie, wiec wynajęłam P.adwokat która skasowała ok 5 tys. Na poczatku wszystko było do zalatwienia(3 pkt).Po roku wodzenia nas za nos, stwierdziła ze tego sie juz nieda bo jest po terminie, z 2 pkt odstąpila wcale,a do 3 pkt wyslała młodą Pania adwokat w zastepstwie. Jak początkowo bylam wsciekła na to zastepstwo, tak obecnie jestem bardzo zadowolona.Ta mloda Pani naprawde przejeła sie rola i super poprowadziła sprawe.Jedno moge stwierdzic, ze kasuja ogromna forse, ale tak naprawdę to nie maja czasu interesowac sie szczególami sprawy, bo liczy sie ilosc klijentów i kasa od nich.W wiekszosci to internet i moje zaangażowanie zwycięzylo.

Jeszcze jedno, nie podpisuj tego protokołu z którym sie nie zgadzasz, odwołaj sie do Sądu Pracy, bo jesli w razący sposób przyczynileś się do wypadku nie dostaniesz odszkodownia z ZUS, a może to byc ogromna strata w Twoim przypadku, za tym samym idzie odszkodoawanie z Tow.Ubezp, oraz odzkodowanie z Zakładu Pracy.Ogólem to naprawdę sa duze pieniądze. Nie będzie lekko, w moim przypadku było to 3 lata.Nie poddawaj sie i walcz o swoje.WARTO BYLOOOOOOOO !!!!!!!!!!!

goana wrote:
nie podpisuj tego protokołu z którym sie nie zgadzasz,
Nieprawda.
Podpis złożony na protokole jest TYLKO potwierdzeniem faktu zapoznania się z protokółem a nie poświadczeniem tego, że poszkodowany zgadza się z trescią Protokółu.
Trzeba podpisac (potwierdzic) fakt zapoznania sie z trescia protokolu a - jesli sie poszkodowany nie zgadza z ustaleniami - obok powinien dopisac, ze wniesie na oddzielnej kartce uwagi.
I tam napisac dlaczego sie nie zgadza i jakie ma uwagi.

Zgadzam sie natomiast, ze - jesli są przesłanki ku temu - trzeba walczyc w sądzie do samego konca.
Niestety, poszkodowani czesto odpuszczają i rezygnują przestraszeni tym, że sprawy trzeba przekazywac do sądów kolejnych instancji....
A - jak przekonała się goana - najczęsciej naprawdę WARTO.
Powodzenia! :)

Z tego co piszesz wynika, że zakład w którym pracujesz jest wprowadzany w ruch za pomocą sił przyrody, co działa na twoją korzyść w ten sposób, że na podstawia art. 435 par1 k.c pracodawca ponosi za niego odpowiedzialność na zasadzie ryzyka. Co to oznacza? Że jeśli nie zaistniała żadna z 3 przesłanek egzoneracyjnych tj. siła wyższa, wyłączna wina osoby 3 lub wyłączna (PODKRESLAM WYłACZNA!) poszkodowanego należy ci się odszkodowanie także od sprawcy lub z jego polisy OC - o ile takową posiada. Skoro pracodawcy postawiono jakikolwiek zarzut śmiało możesz starać się o odszkodowanie. Zyczę powodzenia

Z jakiego rejonu jestes? Bo moge Ci polecić rejon Katowic.POzdrawiam !!!

Najlepiej idz dp prawnika tylko po to by Ci pisma pisał i wnioski do Sądu.Jesli masz małe dochody bedziesz zwolniony z kosztów sadowych i opłaty 5% od kwoty roszczeniowej, nie przejmuj sie, czasem trzeba troche stracic żeby zyskać.Powodzenia.