Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

potwierdzenie wypadku wstepne orzeczenie lekarskie - kto to ma wypisac

ewi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o porade Pracuje w zakładzie produkcyjnym w dn.28.08.2009 zemdlałam i chwilowo utraciłam przytomnosc w toalecie na terenie zakładu pracy. Zaznaczam ze w zakładzie jest duszno i goraco nie ma czym oddychac i pracownikom tez sie czasami slabo robi klimatyzacja jest ale jej nie czuc.

W wyniku tego omdlenia mam stłuczona głowe i 3 szwy na łuku brwiowym. Zakład pracy został powiadomiony o wypadku była pani od BHP zostało spisane potwierdzenie wypadku czyli dane o poszkodowanym, swiadkowie wypadku, przełozony poszkodowanego, udzielenie pierwszej pomocy no i to mam uzupelnione w drugiej czesci tego potwierdzenia wypadku o nazwie Wstepne orzeczenie lekarskie nie mam nic bo nie wiem do kto ma mi to wypełnic.

Pogotowie nie zostało wezwane, zawiezli mnie do mojego lekarza pierwszego kontaktu, lekarz w poradni wypisal skierowanie do szpitala, wiec pojechalam do szpitala, na izbie miałam szycie łuku brwiowego (3 szwy) i myslalam ze tam zostane ale w tym szpitalu likwiduja oddział neurologii i lekarz wypisał mi skierowanie do drugiego szpitala w tym samym miescie, zostałam tam przewieziona karetka i lekarz na izbie zostawił mnie juz na odziale neurologii celem obserwacji w szpitalu. W tym szpitalu przebywałam od dnia wypadku czyli od 28.08.09 do 03.09.09 L4 mam od 28.08 do 06.09.

Mysłalam ze mi w szpitalu wypiszą to potwierdzenie wypadku - wstepne orzeczenie lekarskie ale powiedzieli ze nie ze oni pierwsi mnie nie widzieli ze to lekarz zakładowy powinien wypisac ale nie mam w zakładzie lekarza zakładowego, ze oni maja takie przepisy i takich rzeczy nie wypisują. Wiec teraz nie wiem co mam robic zgłosic sie do lekarza pierwszego kontaktu co mnie wtedy do niego zawiezli czy na izbe tam gdzie mnie zeszyli?? A jak wogole nikt mi tego nie wypisze?? To nie potwierdze wypadku w pracy i co terac poradzcie.

ewi - nie ma zadnego obowiazku, ani nawet potrzeby, zeby lekarz potwierdzal wypadek przy pracy! To nie lekarze stwierdzaja taki fakt. Lekarz jest od stwierdzenia urazu.

Prosze zlozyc w pracy PISEMNE najlepiej oficjalne zgloszenie zdarzenia z prosba o uznanie go za wypadek przy pracy.

Z tym, ze uprzedzam, ze w swietle tego co napisalas moze byc problem ze stwierdzeniem przyczyny zewnętrznej wypadku. Ale - od tego jest zespol.

Prosze koniecznie zaznaczyc w swoich wyjasnieniach to, co tu piszesz, czyli o tej temperaturze. Byc moze wlasnie to bedzie ta przyczyną zewnętrzną?

Tak czy owak - probowac warto.

Powodzenia :)

no tak, to dlaczego oprocz tej czesci o danych poszkodowanego i udzieleniu 1 pomocy w formularzu o potwierdzeniu wypadku potwierdzeniu wypadku jest taki punkt "Wstępne orzeczenie lekarskie: I pisze dalej tak:

Dla celów zwiazanych z badaniem okolicznosci i przyczyn wypadku jakiemu ulega w dniu.... pani......

Rodzaj i miejsce uszkodzenia ciała.........

Skutki wypadku: a) lekkie uszkodzenie ciała

b)ciezkie uszkodzenie ciała

c) śmierć poszkodowanego

numer staystyczny choroby/wg druku L4/

podpis i pieczeć lekarza

dalej w kolejnym punkcie jest sata i godz dostarczenia do BHP i podpis pracowika BHP

Nie wiem czy wszyscy maja takie formularze czy tylko moj zakład? Czy to jest prawidlowe ?Wiec zrobie tak jak pani radzi, a czy moge sie ubiegac z Zusu o jakies swiadczenia? Chcialam isc jeszcze w poniedzialek do lekarza ogolnego bo cos nie zabardzo sie czuje jeszcze byc moze wystawi mi L4 ale teraz nie wiem bo raczej to drugie L4 nie byloby juz kontunuacja tego szpitalnego wiec bylo by calkiem inne czy cos na tym strace?

Jest ok, zespól powypadkowy mając wątpliwości co do urazu lub ciężkości wypadku opiera się na opinii lekarza. Ponieważ miałaś stłuczoną głowę zapewne zespół powypadkowy chce wykluczyć wypadek ciężki. Wystąpienie wypadku ciężkiego zobowiązuje pracodawcę do zgłoszenie wypadku do PIP i prokuratu.

Proponuje pójśc z tym drukierm do lekarza leczącego aby go wypełnł.

Na tym druku niepotrzebny jest tylko nr statystyczny choroby.