Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek 4 dnia w nowej pracy, bez podpisanej umowy o pracę

JB
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy pracował 4 dni, doszło do wypadku w pracy, w wyniku upadku ciężkiego przedmiotu na nogę nastąpiło złamanie kończyny. Nie miał podpisanej jeszcze umowy o pracę, ale obowiązywał go chyba miesięczny jeszcze okres ubezpieczenia z poprzedniego zakładu. w związku z tym udzielono mu pomocy w szpitalu z ubezpieczenia. Nowy pracodawca obiecał zapłacić mu jakieś pieniądze, od wypadku minęło 3 tygodnie, pracodawca milczy. Oczywiście nie sporządzono żadnego protokołu powypadkowego. C

Czy nowy pracodawca, pomimo braku pisemnej uowy ma zobowiązania wobec tego pracownika? Czy mój znajomy ma jeszcze jakieś szanse na odszkodowanie? W chwili obecnej siedzi z nogą w gipsie bez szans na pracę być może w najbliższych miesiącach. Co może zrobić?

Monika

JB wrote:
Co może zrobić?
Zglosic sie do Panstwowej Inspekcji Pracy.
Skoro pracowal na czarno (bo praca bez umowy JEST pracą na czarno) to nie sądzę, żeby pracodawca zechcial sporządzic dokumentacje powypadkową.
Moja rada - interwencja PIP.
No, chyba, ze pracodawca jednak DA umowę na pismie, sporządzi dokumentacje powypadkową, wyplaci (jesli jest platnikiem) nalezne "chorobowe" w wysokosci 100% a potem przekaze (na wniosek poszkodowanego, po zakonczonym leczeniu) dokumentacje do ZUS w celu wyplaty jednorazowego odszkodowania.

Proszę poczytac tez TU:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.
A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu
* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

• 3 tygodnie później...

Witam jestem po poważnym wypadku w "pracy" złamałem prawą rękę w przedramieniu i w łokciu, jestem po dwóch operacjach mam wstawione cztery druty i śrubę.Do tej pory ręka się nie zrasta, czeka mnie następna operacja w styczniu. Zmierzam do tego że w dniu wypadku pracowałem na czarno,po przewiezieniu mnie przez karetkę pogotowia do szpitala miałem zrobioną natychmiast operację pod znieczuleniem ogólnym.Niestety się nie udała więc zrobili mi tej samej nocy następną. Następnego dnia przyjechał mój "pracodawca"z umową o prace i innymi śmieciami do podpisu,byłem wtedy na silnych środkach przeciwbólowych więc je wszystkie podpisałem "to chyba mój błąd" Nie dostałem od niego żadnego zadośćuczynienia choć obiecywał złote góry za podpisanie umowy. Po upływie pięciu miesięcy rozwiązał ze mną umowę o prace.

Co mogę zrobić w tej sytuacji, czy należy się jakieś odszkodowanie od niego, a może pójść do sądu.

Proszę o pomoc!!!