Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek samochodowy z cudzej winy a odszkodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne Grono.

Chciałbym opisać swoją historię wypadku i co za tym idzie spytać się o poradę o jaką sumę odszkodowania mogę sie starać.

Po krótce w lipcu 2008r będąc kierowcą samochodu doszło do zderzenia czołowego nie z mojej winny z innym użytkownikiem drogi (mam wyrok sądu, w którym kierowca poddał się sam dobrowolnie karze i został skazany na 2 lata w zawieszeniu). W wyniku wypadku wylądowałem w szpitalu z połamaną nogą (wieloczłonowe i wielomiejscowe złamanie goleni lewej nogi - nie zrosło się do dziś), wstrząśnieniem mózgu, dziurą w nodze lewej oraz wybitym zębem (jedynką górną) oraz licznymi potłuczeniami. W szpitalu spędziłem 2 tygodnie i przeszedłem operację nogi w wyniku czego zostałem zarażony gronkowcem złocistym. Po skończeniu 182 dni zwolnienia lekarskiego przeszedłem na zasiłek rehabilitacyjny 12miesięcy który kończy się w grudniu. Z samego tytułu, że nie pracuje (różnica między moją pensją a wypłacanym zasiłkiem) jestem stratny jakieś 34 tysiące.

Mam zamiar wrócić do pracy od stycznia o ile zus nie będzie miał przeciwskazań (prawdopodobnie się nie zrosnę i nie pójdę na operację usunięcia drutów). Teraz kompletuje wszystkie papiery i chciałbym zasięgnąć wiedzy od szanownych ekspertów mających do czynienia z tego typu sprawami o jaki rząd pieniędzy mogę się starać.

Pozdrawiam

Piotr

• 2 tygodnie później...
Długa sprawa Cię czeka. Komisje od strony ubezpieczyciela również. Podbijaj od jak największej sumy..z 200 tyś. Zaproponują pewnie jakąś ugodę i poprzestań na satysfakcjonującej Cię kwocie. Wpierw staraj się sam wywalczyć duże odszkodowanie, ewentualnie przy pomocy rzecznika jeśli będą problemy. Firmy w tym pomagające bardzo dużo od Ciebie skasują - nie warto :)

Po zgłoszeniu do PZU zdarzenia z winny innego kierowcy,otrzymałem 2000 zł , zadośćuczynienia - z OC sprawcy wypadku (uszkodzenie kregoslupa szyjnego) Następnie z uwagi na sprawę sądową z ZUS zostałem przebadany przez biegłych. i to było przzyną ze zwrocilem sie do pzu ponownie o ewentualną dopłatę i w tym piśmie zaproponowałem dopłatę w wys. ok 1500(z ostrozności). W odpowiedzi PZU zaproponowało ugodę przystając na tą kwotę.Czy powinienem podpisac ugodę czy mogę negocjować kwotę. Mam przeczucie ze PZU chce zanizyc wartosc ktora mi sie nalezya poza tym odpowiedz z propozycja ugody dostalem po 2 m-cach. Co należy zrobić i ile proponować?PILNE

Z oc sprawcy wniosłem o wypłatę zadośćuczynienia w wys. 1500 zł z ostrożności PZU proponuje ugodę i zgadza się na 1500. Sprawa dotyczy tego ze w wypadku uszkodzilem sobie kręgosłup szyjny czego skutki odczuwam do dnia dzisiejszego (bóle głowy, sztywność karku itd) potwierdzili to takze biegli sądowi (sprawa o odszkodowanie z ZUS). Czy powinienem pójść nA UGODĘ Z PZU?CZY MOGĘ ŻADAC WIĘCEJ NEGOCJOWAĆ WCZEŚNIEJ ZAPROPONOWANĄ KWOTĘ? CZY ZADOŚĆUCZYNIENIE TO COŚ INNEGO NIŻ ODSZKODOWANIE?