Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

inter risk problem

odaliska
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pewien problem z ta firma...w maju kupiłam od ludzi auto które było ubezpieczone w inter risk. dzisiaj dostałam list z żadaniem zapłaty składki ubezpieczeniowej. wynika z tego ze sprzedajacy mi ten samóchod byli u nich ubezpieczeni do końca roku a wraz ze zbytem auta umowa przechodzi na mnie... ja się ubezpieczałam w pzu. nie podpisywałam przecież z nimi żadnej umowy. jakim prawem ta umowa przechodzi na mnie? o co chodzi? sądem mnie już straszą..

z góry dziękuje za wszelkie informacje

Ty jako nabywaca auta musisz w przeciągu 30 dni od daty zakupu auta powiadomić TU o fakcie rezygnacji z polisy zbywcy auta. Jeżeli tego nie zrobiłeś, będziesz musiał zapłacić kwotę o jaką Cię proszą.

Art 31 ust 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Tzn. jak w ciągu 30 dni od zakupu nie wypowiedziałaś umowy to przeszła ona z mocy prawa na Ciebie. Jeżeli składka nie była opłacona w całości to jesteś zobowiązana do jej zapłacenia. TU ma obowiązek rekalkulacji składki z uwzględnieniem zniżek/zwyżek nowego nabywcy. Z tego tutułu też może wynikać dopłata, ba np. zbywca miał 60% zniżek, a Ty tylko 40%. Niepotrzebnie ubezpieczyłaś się w PZU, ale z tym nic już teraz nie zrobisz. Pamiętaj aby wypowiedzieć jedną z tych umów najpóźniej na dzień przed końcem aby nie kontynuować niepotrzebnie obu umów. Jak nie złożysz wypowiedzenia to

obie umowy przedłużą się z mocy prawa (art 28 cytowanej ustawy) na następny okres.

Powinnaś się zapoznać z ogolnymi warunkami ubezpieczenia z ustawy, a do tego polecam przeczytać artykuł o podwójnym oc, to powinno rozjasnic Ci sytuacje. forsal.pl/wiadomosci/branza_finansowa//345483.html

Zobaczysz też kto podchodzi do tego przypadku liberalnie a kto stara się utrudnić takie postępowanie.