Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy mam prawo prosić o protokól powypadkowy?

a-k-p
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pracuję w salonie odzieżowym i podczas pracy niefortunnie bardzo naciągnęłam sobie staw skokowo-goleniowy, lekarz kazał mi oszczędzać nogę i chodzić najlepiej o kuli przez jakiś czas. Kierownik dowiedział się o wypadku, gdyż sam pomagał mi dojść na zaplecze, po tym jak prawie zasłabłam na skutek wypadku. Odczekałam 4 godziny i pojechałam do szpitala na prześwietlenie (już drugi raz doznałam urazu tej samej nogi, więc wolałam się upewnić co mi dokładnie jest ). Następnego dnia, gdy poprosiłam mojego pracodawcę o spisanie protokołu powypadkowego, oskarżył mnie o to, iż próbuję na niego nasłać Inspekcje Pracy i dał mi wyraźnie do zrozumienia, że nie chce spisać protokołu. Później powiedział mi, że to nie on, a IP zajmuje się spisaniem owego dokumentu. Co mam zrobić w takiej sytuacji?

Zglosic do pracodawcy PISEMNIE wniosek o sporzadzenie dokumentacji powypadkowej w zwiazku ze zdarzeniem z dnia..... w wyniku ktorego doznalas urazu.......

Pracodawca bedzie mial wtedy 14 dni na te dzialania, zakonczone sporzadzeniem protokolu. Widze, ze pracodawca nie bardzo orientuje sie w temacie - przekaz mu wiec, ze "normalny", lekki wypadek przy pracy (a Twoj takim wlasnie jest, jak sądzę) nie skutkuje zadna kontrolą PIP. Po prostu - musi zlecic jakiemus specjaliscie bhp (a nie zadnemu IP!!) dzialania a ten juz bedzie wiedzial co robic dalej. Tak wiec - porozmawiaj z pracodawca spokojnie, wytlumacz mu o co chodzi i niech robi co powinien, bo wlasnie w przypadku gdy tego NIE ZROBI to bedzie mial problemy z IP.

Poczytaj tez tu:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych