Ile z odszkodowania?
Założył gomez777, 16 czerwca 2011 · 947 wyświetleń · strona 2 z 2
gomez777 napisał(a):
Czyli opinia psychologa na temat mojego stanu psychicznego po wypadku może też być przekazana do ubezpieczyciela?
Jak najbardziej- wręcz powinna jeśli tylko takowa istnieje. Są to właśnie udokumentowane krzywdy, cierpienia psychiczne.
Radekro napisał(a):
Przeważnie stopień przyczynienia się (do powstania szkody i zwiększenia jej rozmiarów) przyznany przez Towarzystwo Ubezpieczeń jest wyższy niż przyznany przez sąd. Towarzystwa przyznają nawet do 70% przyczynienia jeżeli obrażenia dotyczą głównie okolic głowy i twarzoczaszki a okoliczności zdarzenia wskazują na możliwe uniknięcie tych obrażeń bądź mniejszy rozmiar obrażeń w przypadku użycia pasów.
W mojej ocenie stopień przyczynienia się do zwiększenia rozmiarów szkody nie powinen przekraczać 50%. Wynika to z bardzo prostej przyczyny, że 50% oznacza instytucję współwiny w kolizji czy też wypadku drogowym w rozumieniu prawa karnego jako współwina w zaistnieniu z kolizji wypadku jako zdarzenia drogowego. Wobec tego jeśli sprawcą wypadku jest tylko jeden uczestnik wypadku, a druga strona nie przyczyniła się w rozumieniu prawa karnego do zaistnienia wypadku (nie ponosi odpowiedzialności karnoprawnej) to trudno przyjąć, że samo np. nie zapięcia pasów może powodować uznanie przyczynienia do powstania szkody czy zwiększenia jej rozmiarów w wysokości 50%.
gomez777 napisał(a):
Zapytam jeszcze raz bo na razie nie dostałem odpowiedzi jakiej tu szukam. Zacznę od początku w kwietniu miałem wypadek samochodowy, leżałem 6 dni w szpitalu i byłem 3 miesiące na zwolnieniu lekarskim wysłałem jakiś czas temu ubezpieczycielowi cala dokumentacje medyczną wraz z kwotą jaka by mnie usatysfakcjonowała. Ubezpieczyciel przyznał mi kwotę znacznie mniejsza niż chciałem. Moje pytanie jest następujące czy pisać odwołanie od tej decyzji do ubezpieczyciela? Czy pozew do sądu ?
gomez777 napisał(a):
Witam dostałem już odszkodowanie ale liczyłem na znacznie więcej i mam pytanie czy mogę coś z tym zrobić żeby wywalczyć więcej?
2) Na pozew do sądu jest czas po wyczerpaniu środków odwoławczych i nie uzyskaniu satysfakcjonującej kwoty.
gomez777 napisał(a):
Zapytam jeszcze raz bo na razie nie dostałem odpowiedzi jakiej tu szukam. Zacznę od początku w kwietniu miałem wypadek samochodowy, leżałem 6 dni w szpitalu i byłem 3 miesiące na zwolnieniu lekarskim wysłałem jakiś czas temu ubezpieczycielowi cala dokumentacje medyczną wraz z kwotą jaka by mnie usatysfakcjonowała. Ubezpieczyciel przyznał mi kwotę znacznie mniejsza niż chciałem. Moje pytanie jest następujące czy pisać odwołanie od tej decyzji do ubezpieczyciela? Czy pozew do sądu ?
Poza tym z tym sądem to ostrożnie, bo nie wiadomo czy kwota jaką pan chciał jest odpowiednia.