Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

pomoc w opiece nad niepełosprawnym

kasia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

mój mąż po wypadku ma niedowład nóg i nie może się poruszać. Przed nami długi okres rehabilitacji, która nie wiadomo czy przyniesie poprawę.

Proszę osoby które sa w podobnej sytuacji, podzielcie się info o tym jak się przygotować , jakie problemy mnie czekają i jak sobie z nimi radzić, w jakie narzędzia lub sprzęty mam sie zaopatrzyć. Jak wygląda rehabilitacja powypadkowa ? Jak przystosować pokój, łazienkę , wejście do mieszkania dla osoby niepełnosprawnej? Póki co do dyspozycji mam jedynie wózek inwalidzki . Dużym problemem jest dla mnie dzwiganie i podnoszenie gdyz jestem wątłej postury.Codziennie do mieszkania bedzie przychodzić pielęgniarka , jednak pomoc może być potrzebna o każdej porze.

Każda rada jest dla mnie cenna.

pozdrawiam

Mewo,

Sama od kilku lat opiekuję się chorą mamą (wypadek samochodowy, długa i kosztowna rehabilitacja, częściowy paraliż, w końcu odzyskanie pewnej sprawności ruchowej).

Jeżeli mąż jeździ na wózku warto pozbyć się progów, aby mógł swobodnie przejeżdżać pomiędzy pomieszczeniami. Powinnaś w miarę dostosować meble, tak aby mąż mógł swobodnie dosięgnąć np. naczynia. Pomyśl również o uchwytach w łazience, może stołku pod prysznicem, by łatwiej mógł się umyć. Można dostać dofinansowanie na tego typu remonty.

Jeżeli chodzi o trudności z podnoszeniem, to są na rynku specjalne sprzęty ułatwiające transport chorego (np. z łóżka na wózek). My korzystaliśmy z usług firmy Rehamil (ze Szczecina), mają bogatą ofertę produktów. Podnośnik, a potem system szyn i szelek bardzo ułatwił nam, a przede wszystkim mamie, życie codzienne. Myślę, że w innych rejonach kraju również znajdziesz podobne firmy. Niezbędne będzie wcześniejsze obejrzenie domu/mieszkania przez fachowca, w celu zastosowania najlepszego rozwiązania.

kikimora wrote:
Mewo,
Sama od kilku lat opiekuję się chorą mamą (wypadek samochodowy, długa i kosztowna rehabilitacja, częściowy paraliż, w końcu odzyskanie pewnej sprawności ruchowej).
Jeżeli mąż jeździ na wózku warto pozbyć się progów, aby mógł swobodnie przejeżdżać pomiędzy pomieszczeniami. Powinnaś w miarę dostosować meble, tak aby mąż mógł swobodnie dosięgnąć np. naczynia. Pomyśl również o uchwytach w łazience, może stołku pod prysznicem, by łatwiej mógł się umyć. Można dostać dofinansowanie na tego typu remonty.

Jeżeli chodzi o trudności z podnoszeniem, to są na rynku specjalne sprzęty ułatwiające transport chorego (np. z łóżka na wózek). My korzystaliśmy z usług firmy Rehamil (ze Szczecina), mają bogatą ofertę produktów. Podnośnik, a potem system szyn i szelek bardzo ułatwił nam, a przede wszystkim mamie, życie codzienne. Myślę, że w innych rejonach kraju również znajdziesz podobne firmy. Niezbędne będzie wcześniejsze obejrzenie domu/mieszkania przez fachowca, w celu zastosowania najlepszego rozwiązania.

goana wrote:
kikimora wrote:
Mewo,

Zgłos sie do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, zazwyczaj istnieja przy Starostwach danego miasta, posiadają fundusze dla osób niepełnosprawnych z których mozesz korzystac i napewno udziela Ci wszelkich informacji w jaki sposób przygotowc pomieszczenia dla osoby niepełnosprawnej, oraz warunki jakie muszą byc spełnione

Witam,

łazienka i progi drzwi są już przystosowane do wózka inwalidzkiego. Poważnie zastanawiam się nad zakupem podnośnika. Kikimora, nie wiesz czy firma rehamil o której piszesz może zapewnić transport sprzętu w okolice wrocławia? Jesteś zadowolona z podnośnika? czy faktycznie pomaga w podnoszeniu ? możesz opisać jak to wygląda i funkcjonuje?

Mewo,

Nie mam pojęcia czy firma zapewnia transport w okolice Wrocławia, zakładam, że tak, ale najlepiej będzie gdy sama sprawdzisz na ich stronce - być może znajdziesz tam coś na ten temat. A na pewno znajdziesz jakiś numer kontaktowy, warto podpytać.

Podnośniki są bardzo funkcjonalne, przede wszystkim ułatwiają transport chorego (np. z łóżka na wózek inwalidzki, fotel itd.). Ja miałam z tym ogromny kłopot, bo mam problemy z kręgosłupem i ciężko mi było dźwigać mamę. Podnośniki nie zajmują praktycznie miejsca, składają się z urządzenia montowanego do sufitu i szelek (wiele modeli do wyboru) do niego podczepianych. Na suficie umieszcza się szyny, po których porusza się urządzenie.

No i to tyle mniej więcej, wszystko znajdziesz na stronce. Jakby co, to pytaj, może będę umiała Ci w czymś jeszcze pomóc.