kasia Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Witam ,mój mąż po wypadku ma niedowład nóg i nie może się poruszać. Przed nami długi okres rehabilitacji, która nie wiadomo czy przyniesie poprawę.Proszę osoby które sa w podobnej sytuacji, podzielcie się info o tym jak się przygotować , jakie problemy mnie czekają i jak sobie z nimi radzić, w jakie narzędzia lub sprzęty mam sie zaopatrzyć. Jak wygląda rehabilitacja powypadkowa ? Jak przystosować pokój, łazienkę , wejście do mieszkania dla osoby niepełnosprawnej? Póki co do dyspozycji mam jedynie wózek inwalidzki . Dużym problemem jest dla mnie dzwiganie i podnoszenie gdyz jestem wątłej postury.Codziennie do mieszkania bedzie przychodzić pielęgniarka , jednak pomoc może być potrzebna o każdej porze.Każda rada jest dla mnie cenna.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikimora Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 Mewo,Sama od kilku lat opiekuję się chorą mamą (wypadek samochodowy, długa i kosztowna rehabilitacja, częściowy paraliż, w końcu odzyskanie pewnej sprawności ruchowej).Jeżeli mąż jeździ na wózku warto pozbyć się progów, aby mógł swobodnie przejeżdżać pomiędzy pomieszczeniami. Powinnaś w miarę dostosować meble, tak aby mąż mógł swobodnie dosięgnąć np. naczynia. Pomyśl również o uchwytach w łazience, może stołku pod prysznicem, by łatwiej mógł się umyć. Można dostać dofinansowanie na tego typu remonty.Jeżeli chodzi o trudności z podnoszeniem, to są na rynku specjalne sprzęty ułatwiające transport chorego (np. z łóżka na wózek). My korzystaliśmy z usług firmy Rehamil (ze Szczecina), mają bogatą ofertę produktów. Podnośnik, a potem system szyn i szelek bardzo ułatwił nam, a przede wszystkim mamie, życie codzienne. Myślę, że w innych rejonach kraju również znajdziesz podobne firmy. Niezbędne będzie wcześniejsze obejrzenie domu/mieszkania przez fachowca, w celu zastosowania najlepszego rozwiązania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goana Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 kikimora wrote:Mewo,Sama od kilku lat opiekuję się chorą mamą (wypadek samochodowy, długa i kosztowna rehabilitacja, częściowy paraliż, w końcu odzyskanie pewnej sprawności ruchowej).Jeżeli mąż jeździ na wózku warto pozbyć się progów, aby mógł swobodnie przejeżdżać pomiędzy pomieszczeniami. Powinnaś w miarę dostosować meble, tak aby mąż mógł swobodnie dosięgnąć np. naczynia. Pomyśl również o uchwytach w łazience, może stołku pod prysznicem, by łatwiej mógł się umyć. Można dostać dofinansowanie na tego typu remonty.Jeżeli chodzi o trudności z podnoszeniem, to są na rynku specjalne sprzęty ułatwiające transport chorego (np. z łóżka na wózek). My korzystaliśmy z usług firmy Rehamil (ze Szczecina), mają bogatą ofertę produktów. Podnośnik, a potem system szyn i szelek bardzo ułatwił nam, a przede wszystkim mamie, życie codzienne. Myślę, że w innych rejonach kraju również znajdziesz podobne firmy. Niezbędne będzie wcześniejsze obejrzenie domu/mieszkania przez fachowca, w celu zastosowania najlepszego rozwiązania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goana Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 goana wrote:kikimora wrote:Mewo,Sama od kilku lat opiekuję się chorą mamą (wypadek samochodowy, długa i kosztowna rehabilitacja, częściowy paraliż, w końcu odzyskanie pewnej sprawności ruchowej).Jeżeli mąż jeździ na wózku warto pozbyć się progów, aby mógł swobodnie przejeżdżać pomiędzy pomieszczeniami. Powinnaś w miarę dostosować meble, tak aby mąż mógł swobodnie dosięgnąć np. naczynia. Pomyśl również o uchwytach w łazience, może stołku pod prysznicem, by łatwiej mógł się umyć. Można dostać dofinansowanie na tego typu remonty.Jeżeli chodzi o trudności z podnoszeniem, to są na rynku specjalne sprzęty ułatwiające transport chorego (np. z łóżka na wózek). My korzystaliśmy z usług firmy Rehamil (ze Szczecina), mają bogatą ofertę produktów. Podnośnik, a potem system szyn i szelek bardzo ułatwił nam, a przede wszystkim mamie, życie codzienne. Myślę, że w innych rejonach kraju również znajdziesz podobne firmy. Niezbędne będzie wcześniejsze obejrzenie domu/mieszkania przez fachowca, w celu zastosowania najlepszego rozwiązania.Zgłos sie do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, zazwyczaj istnieja przy Starostwach danego miasta, posiadają fundusze dla osób niepełnosprawnych z których mozesz korzystac i napewno udziela Ci wszelkich informacji w jaki sposób przygotowc pomieszczenia dla osoby niepełnosprawnej, oraz warunki jakie muszą byc spełnione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasia Posted September 24, 2009 Author Share Posted September 24, 2009 Witam,łazienka i progi drzwi są już przystosowane do wózka inwalidzkiego. Poważnie zastanawiam się nad zakupem podnośnika. Kikimora, nie wiesz czy firma rehamil o której piszesz może zapewnić transport sprzętu w okolice wrocławia? Jesteś zadowolona z podnośnika? czy faktycznie pomaga w podnoszeniu ? możesz opisać jak to wygląda i funkcjonuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kikimora Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Mewo,Nie mam pojęcia czy firma zapewnia transport w okolice Wrocławia, zakładam, że tak, ale najlepiej będzie gdy sama sprawdzisz na ich stronce - być może znajdziesz tam coś na ten temat. A na pewno znajdziesz jakiś numer kontaktowy, warto podpytać.Podnośniki są bardzo funkcjonalne, przede wszystkim ułatwiają transport chorego (np. z łóżka na wózek inwalidzki, fotel itd.). Ja miałam z tym ogromny kłopot, bo mam problemy z kręgosłupem i ciężko mi było dźwigać mamę. Podnośniki nie zajmują praktycznie miejsca, składają się z urządzenia montowanego do sufitu i szelek (wiele modeli do wyboru) do niego podczepianych. Na suficie umieszcza się szyny, po których porusza się urządzenie.No i to tyle mniej więcej, wszystko znajdziesz na stronce. Jakby co, to pytaj, może będę umiała Ci w czymś jeszcze pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts