Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek na gokartach

tymoon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie chodziło tu o quady, ale nie chciałem się rozpisywać.

Jak doszło do wypadku: impreza ze znajomymi, przesadziłem z prędkością, złe lądowanie i złamany obojczyk. Z mojej winy, sprzęt sprawny. Właściciel quadów w porządku i nie chcę mu problemów robić, ale domaga się ode mnie zwrotu kosztów naprawy quada, bo polisa podobno powyżej 500zł dopiero mu pokryje, a koszty na 420zł wyliczył i trochę mnie to mierzi. Teraz się zastanawiam, czy w ogóle coś mu płacić, bo znajomi twierdzą, że to jego problem, że ma taką a nie inną polisę no i czy mi się coś należy, bo w końcu od czego jest ubezpieczenie toru.

witam

Jeżeli chodzi o odszkodowanie to chyba sam już sobie odpowiedziałeś na pytanie :) nie należy , natomiast jeżeli chodzi o koszt naprawy to uważam że właściciel wypożyczalni musi liczyć się również z kosztami naprawy uszkodzonego sprzętu , zresztą on sobie to wrzuci w koszty więc według mnie nie powinieneś ponosić kosztów naprawy chyba że podpisywałeś jakiś dokument , który zobowiązuje Cię do czegoś innego.Pozdrawiam

Nie obwiniaj się zbyt szybko. To organizator imprezy jest odpowiedzialny za jej przebieg i za to co robią użytkownicy. Jeżeli quad osiągał określone prędkości to i tor powinien być do tych prędkości dostosowany, tak, by zapewniać bezpieczeństwo użytkownikowi. Sprawa wymagałaby glębszej analizy. Czy organizator wprowadził ograniczenie prędkości?

tymoon wrote:

O zadnych ograniczeniach mi nie wiadomo.

Ograniczenia powinni narzucać sobie sami uczestnicy. W mojej ocenie właściciel ma pełne prawo do żądania zwrotu kosztów naprawy, na podstawie przepisów ogólnych kodeksu cywilnego.