marcin09 Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Mam prosbe a dokladniej mialem wypadek w pracy [pracuje na kopalni] w kwietniu 2008 zmiazdzenia palca 4 reki lewej i rana szyta palca 2 przeszedlem kilka zabiegow , polec po osteotomi korekcyjnej palca palec szczerze do niczego jest bo jest tylko przeszkadza - dzisiaj bylem na komisji w zusie otrzymalem 5% uszczerbku a lekarz orzecznik sam powiedzial ze jak jestem prawo reczny i 4 palec lewej reki jest mi nie potzrebny i to mnie bardzo zdenerwowalo bo do dalszej pracy potrzebne sa mi wszytskie palce i Chcialem sie zapytac czy jest sens sie odwlywac czy raczej niema szans na to zebym dostal cos wiecej . prosze o pomoc bo niewiem co mam zrobic moj 1 wypadek i 1 zdarzenie w takeij sytuacji z zusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin09 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 calosc zwolnienia i swiadczen trwala 15 miesiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Moim zdaniem - koniecznie trzeba sie odwolac.Wklejam Ci urywek z Rozporządzenia, tam są zawarte stawki procentowych uszczerbków - myślę, że orzecznik ZUS się pomylił.... ROZPORZĄDZENIEMINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1) z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania. (Dz. U. z dnia 28 grudnia 2002 r.) L. Uszkodzenia kończyny górnej Uwaga: Przy uszkodzeniach kończyn górnych u osób leworęcznych stopień stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu ustala się według zasad przewidzianych w tabeli, przyjmując dla uszkodzeń ręki prawej procenty ustalone dla ręki lewej, a dla uszkodzenia ręki lewej procenty ustalone dla ręki prawej. Ł. Śródręcze i palce Kciuk 134. Złamania i zwichnięcia kciuka (pierwszej kości śródręcza i paliczków kciuka) - w zależności od ustawienia, zniekształcenia i stopnia zaburzeń funkcji kciuka:a) z przemieszczeniem prawy 5 - 10lewy 3 - 8b) z dużym przemieszczeniem i zniekształceniem prawy 10 - 20lewy 8 - 15 Uwaga: Przy ocenie stopnia zaburzeń czynności kciuka należy brać pod uwagę przede wszystkim zdolność przeciwstawienia i chwytu. 135. Utraty w obrębie kciuka:a) utrata opuszki prawy 5lewy 3b) utrata paliczka paznokciowego prawy 10lewy 8c) utrata paliczka paznokciowego z częścią paliczka prawy 15podstawowego (do 2/3 długości paliczka) lewy 10d) utrata paliczka paznokciowego i paliczka podstawowego prawy 20poniżej 2/3 długości lub utrata obu paliczków bez kościśródręcza lewy 15e) utrata obu paliczków z kością śródręcza prawy 30lewy 25136. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie kciuka (blizny, uszkodzenia ścięgnien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:a) ograniczenie funkcji prawy 3 - 10lewy 1 - 8b) znaczne ograniczenie funkcji prawy 10 - 20lewy 8 - 15c) upośledzenie funkcji graniczące z następstwami utraty prawy 20 - 30kciuka lewy 15 - 25 Palec wskazujący 137. Utraty w obrębie palca wskazującego:a) utrata opuszki prawy 5lewy 3b) utrata paliczka paznokciowego prawy 7lewy 5c) utrata paliczka paznokciowego z 1/3 dalszą paliczka prawy 8środkowego lewy 5d) utrata paliczka paznokciowego i środkowego powyżej 1/3 prawy 12lewy 10e) utrata trzech paliczków prawy 17lewy 15f) utrata palca wskazującego z kością śródręcza prawy 23lewy 20138. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palca wskazującego oraz II kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:a) ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 3 - 8lewy 1 - 5b) znaczne ograniczenie funkcji - w zależności od stopnia prawy 8 - 12lewy 5 - 10c) bezużyteczność palca graniczącą z utratą wskaziciela prawy 17lewy 15 Palec trzeci, czwarty i piąty 139. Utrata całego paliczka lub części paliczka:a) palca trzeciego i czwartego - za każdy paliczek prawy 3lewy 2b) palca piątego - za każdy paliczek prawy 1lewy 1140. Utrata palców III, IV lub V z kością śródręcza prawy 12lewy 8141. Wszelkie inne uszkodzenia w obrębie palców III, IV, V i odpowiednich kości śródręcza (blizny, uszkodzenia ścięgien, zniekształcenia, przykurcze stawów, zesztywnienia, zmiany troficzne, czuciowe itp.) - powodujące:a) ograniczenie funkcji palca - w zależności od stopnia prawy 2lewy 1b) znaczne ograniczenie funkcji palca - w zależności od prawy 4stopnia lewy 3c) bezużyteczność palca granicząca z utratą prawy 7lewy 5 Uwaga: Przy uszkodzeniach obejmujących większą liczbę palców globalna ocena musi być niższa niż całkowita utrata tych palców i odpowiadać stopniowi użyteczności ręki. Uszkodzenia obejmujące wszystkie palce z pełną utratą użyteczności ręki nie mogą przekroczyć dla ręki prawej 55% a dla lewej 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin09 Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 no ale wedlog tego rozporzadzenia pisze ze bezuzytecznosc 5% palca 4 reki lewej ale tez 2 palec mial uszkodzenie w trakcie wypadku i te zabiegi martwica itp ,i palec wyglada jak(obcy) i zamiast palcow wedlod dlugosci mam 2 male bo po wycinali te kosci czy warto sie odwolac?????????????a jak to gdzie do komisju zusowskiej czy do sadu pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 marcinie - wlasnie dlatego podalam Ci ten urywek z przepisow, ze uwazam, ze WARTO sie odwolac. W decyzji z ZUS powinno byc napisane gdzie sie odwolac.Odwolanie sklada sie (jesli sie nie mylę) za posrednictwem ZUS-u, ktory wydal aktualną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin09 Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 mam jeszcze 1 pytanie trzeba czekac na ta decyzje z zusu co przyjdzie i wtedy sie odwolac czy mozna sie odwolac na ta decyzje co otrzymalem w zusie po komisji, i czy mozna napisac to odrecznie na komputerze czy musi byc jakis osobny wniosek zusowski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 A jaka decyzje otrzymales? Ustna? To popros o pisemna. Odwolanie sklada sie pisemnie, nic nie wiem o osobnych wnioskach-ale nigdy nie mialam do czynienia z takim odwolaniem - najlepiej dowiedziec sie u źrodła czyli zadzwon do ZUS i spytaj KIEDY otrzymasz decyzje i gdzie i w jaki sposob mozesz sie odwolac jesli bedziesz chcial to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin09 Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 otrzymalem decyzje i pisze:w oparciu o obowiazujace przepisy ustalono 5% stalego uszczerbku na zdrowiu spowodowane skutkami wypadku przy pracynr pozycji tabeli---141c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 A o mozliwosci odwołania zupelnie nic?? Nigdzie? Chocby na samym koncu, drobnym druczkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin09 Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 pisze tylko mnie zastanawie ze jak w tej tabelce uszczerbkow pisze od 4-6 czy jest sens sie idwolac bo raczej nic wiecej mi nie przyznaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi