nero6323 Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Witam . Mam jedno pytanko a mianowicie , Miałem w pracy na kopalni wypadek wszystko z wiązane z odszkodowaniem z PZU załatwiłem miałem wizytę u lekarza orzecznika doczekałem się na swoją rekompensatę udałem się po odbiór swojego odszkodowania i bardzo się zdziwiłem bo za utratę trwałego uszczerbku na zdrowiu otrzymałem tylko 1200zł czuję się oszukany ponieważ mój kolega za skręcenie nogo dostał 800zł moje pytanie brzmi jak to jest możliwe że za brak palca mogłem tylko tyle dostac? i czy można się od tak niskiego odszkodowania odwołac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Tabela któr posługują się lekarze orzecznicy ZUS znajduje się w rozporządzeniu - niżej link do rozporządzenia http://www.lex.com.pl/serwis/du/2002/1974.htm Mozna się odwolać. Na decyzji jest pouczenie do kogo i w jakim terminie należy sie odwołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 ale to nie był orzecznik z ZUS tylko chodzi o PZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 dostałem tylko orzeczenie w dniu odbioru odszkodowania w kasie i tam nie ma nic o tym czy mogę się odwołac jest tylko ile procent mam przyznane i kwota i tyle nic więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 A jak mam się odwołac od tej niskiej kwoty i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 naprawdę nic się z tym nie da zrobic ? przecież bólowego więcej się dostaje niż ja przy trwałym uszczerbku na zdrowiu palec mi nie odrośnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Zapewne można się odwołać do ubezpieczyciela, czyli PZU.Myśle, że mimo wszytko trzeba zacząć od zapoznania się się z tabelą obowiązującą w PZU odnośnie stawek procentowych z tytułu uszczerbku na zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 nero6323 wrote:A jak mam się odwołac od tej niskiej kwoty i gdzie?poczekaj teraz na komisje z Zus tam Ci pwiedza ile procent dostałes, będziesz mial porównanie %, miedzy czasie zwróc sie z pismem do PZU w którym otrzymałes pieniadzeo okreslenie % wg którego obliczono Ci odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 nero6323 wrote: naprawdę nic się z tym nie da zrobic ? przecież bólowego więcej się dostaje niż ja przy trwałym uszczerbku na zdrowiu palec mi nie odrośnie! Nic nie piszesz na jaka kwotę jesteś ubezpieczony, a od tego tez zalezy wysokośc odszkodowania. Zobacz swoją polise i napisz nam , to Ci powiem ile % dostałes z PZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 jestem ubezpieczony na tą samą kwotę co mój kolega i składkę też mamy taką samą ubezpieczony jestem na 8000tys a składkę miesięcznie płace 53zł , a czy to jest możliwe że lekarz zaniżył mi uszczerbek na zdrowiu w %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Według moich obliczen, kolega dostał 2.5%,= 800 zł, A Ty 3.5 %=1020 zł lub 4% =1280 złSpójrz na link który masz podany i porównasz sobie jakie w ZUsie sa róznice. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 goana wrote:Według moich obliczen, kolega dostał 2.5%,= 800 zł, A Ty 3.5 %=1020 zł lub 4% =1280 złSpójrz na link który masz podany i porównasz sobie jakie w ZUsie sa róznice. PozdrawiamJa na Twoim miejsu napewno bym sie odwolała, pamietaj jedno pismo wiecej nie zaszkodzi.Napisz że czujesz się pokrzywdzony tym orzeczeniem i prosisz o ponowną komisje lekarską, zaznaczajac jakie utrudnienia masz z powodu braku palca, jak ujemnie to wpływa na normalne funkcjonowanie w Twoim zyciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Dziękuje za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanko tym razem co do ZUS a mianowicie ile mam czasu żeby złożyc papiery do ZUS na komisję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goana Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 nero6323 wrote: Dziękuje za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanko tym razem co do ZUS a mianowicie ile mam czasu żeby złożyc papiery do ZUS na komisję ? Mysle ze juz wypadek masz zgłoszony w pracy i protokól BHP spisany, w koncu Kopalnia to firma potezna i działa zgodnie z przepisami.Skontaktuj się z insoektorem BHp i zapytaj na jakim to jest etapie.Zakład pracy przygotuje Ci niezbedne dokumenty i on wysyła do ZUS, ale ty musisz tego przypilnowac.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nero6323 Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Witam .Miałem wypadek w pracy w kopalni 19 lat temu czy mogę starać się o odszkodowanie w związku z pogorszeniem się stanu zdrowia.PO 16 dniowym leczeniu lekarz stwierdził zdolnośc do pracy.Teraz okazało się że mam widoczne spłaszczenie przedniej części trzonu L4 ze mianami zwyrodnieniowymi stan po przebytym urazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi