sylawaw Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Mąż doznał urazu kręgosłupa, a konkretnie naderwania mięśni kręgosłupa ( jak stwierdził lekarz prowazący) w czasie pracy. W związku z tym traktowane to było jako wypadek przy pracy. Zostały złożone dokumenty do ZUS o wypłatę odszkodowania z tytułu tego wypadku. Niestety ZUS podjął decyzję odmowną , a w uzasadnieniu podał: " W świetle powyższego opisane zdarzenie nie jest wypadkiem przy pracy z uwagi na brak wystąpienia urazu w rozumieniu ustawy wypadkowej jako skutek wypadku" Proszę odpowiedzieć, czy decyzja ta jest słuszna? Czy w ziązku z tym nie należy się odszkodowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pik27 Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Witam.Może pomogę.Przeszedłem w styczniu operację kręgosłupa po przeciążeniu w pracy.Na moje pytanie (już w szpitalu ale przed operacją) o stwierdzenie zdarzenia jako wypadek przy pracy BHP odpowiedziało,że nie uzna mi tego jako wypadek ze względu na to,że po zmianie przepisów tzw. ustawy wypadkowej (chyba w 2002, musza być spełnione cztery warunki:nagłość,przyczyna zewnętrzna,związek z pracą,uraz)ZUS nie uznaje takich przypadków jako wypadek.Jeżeli nawet pracodawca byłby przychylny uznać zdarzenie za wypadek(w małych firmach ma decydujący głos w komisji powypadkowej) ,to po zakończeniu leczenia będę stawał na komisję (tak jak Pani mąż) i ZUS może tego nie uznać za wypadek i nie przyznać odszkodowania. Nie uznanie będzie skutkowało koniecznością zwrócenia wypłaconych pieniędzy za okres zwolnienia (konkretnie różnicy 20%;wypadkowe jest wypłacane w 100% jeżeli jest to zwykłe zwolnienie 80%;za pobyt w szpitalu lub sanatorium 75%).Nie wierzyłem w to i po powrocie do domu zacząłem szukać w internecie.W rozmowach z BHP powoływałem się na decyzje sądów na co otrzymałem odpowiedź że nie znajdę pozytywnego orzecznictwa po dacie zmiany ustawy.I tak jest rzeczywiście.Jeszcze bardzo ważną rzeczą jest co napisał lekarz prowadzący w historii choroby,wypisie ze szpitala itp.Ja miałem kod choroby M51 co oznacza "CHOROBY KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH I INNYCH Z USZKODZENIEM KORZENI NERWÓW RDZENIOWYCH".Po rozmowach z pracodawcą i BHP dostałem protokół nie uznający zdarzenia jako wypadek przez ten właśnie kod CHOROBY ,czyli CHOROBA NIE URAZ .przypuszczam że w przypadku Pani męża może być podobnie.ZUS takie zdarzenia (tak słyszałem) traktuje jako schorzenia istniejące chyba że we wszystkich dokumentach jest konkretnie URAZ Zawsze można powołać biegłego i odwołać się do sądu(tylko nie wiem czy pracy czy cywilnego),ale jeżeli kiedykolwiek Pani mąż był u lekarza z bólem kręgosłupa to ZUS może to wyciągnąć i stwierdzić,że to choroba. Za 1,5 miesiąca wracam do pracy (zwolnienie 182dni,świadczenie rehabilitacyjne 120dni) mam nadzieję już nigdy przez ten bajzel nie będę przechodził.mam nadzieję że pomogłem.Jeżeli będę mógł to odpowiem na pytania.Pozdrawiam i zdrowia życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylawaw Posted September 28, 2009 Author Share Posted September 28, 2009 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Tak jak Pan mówi, miał mąż już wcześniej wizyty u lekarza z bólem kręgosłupa, więc odpowiedź jest jasna.Mam tylko nadzieję że nie będzie trzeba zwracać różnicy wypłaty między 100% a 80%, ponieważ oni nie kwestionują tego że nie był to wypadek przy pracy, tylko że nie jest to uraz więc nie należy się jednorazowe odszkodowanie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keri Posted March 31, 2011 Share Posted March 31, 2011 rusłan wrote: Podczas pracy doznałem przeciążenia kręgosłupa w odcinku lędżwiowo - krzyżowym .Na stanowisku pracuję od ok.10 lat jako pracownik fizyczny . Na zwolnieniu przebywałem ok.150 dni. Wypadek został zakwalifikowany jako wypadek przy pracy. Badania TK kręgosłupa wykazało mi poziom L3/L4 guzek Schmorla w trzonie kręgu L4, poziom L4/L5 dyskretne wyciągnięcie przednich krawędzi trzonów kręgów , DOOTWOROWE lewe szerokopodstawne uwypuklenie wielkości ok. 3 mm krążka międzykręgowego,poziom L5/S1 obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej w części tylnej , zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych , centralne dokanałowe uwypuklenie 5 mm krążka międzykręgowego W mijającym tygodniu przeszedłem komisję lekarską ZUS , który stwierdził 5 % ( mój uraz mieści się w tabeli ZUS między od 5 - do 25 % ) długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Z wydaną decyzją się nie zgadzam ponieważ codziennie dokucza mi ból . Moje pytanie brzmi : czy jeśli się odwołam od decyzji ( wiem że mam na to 14 dni ),ZUS może mi zmniejszyć uszczerbek na zdrowiu ,albo o ile jest w stanie mi go zwiększyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 keri wrote: rusłan wrote: Podczas pracy doznałem przeciążenia kręgosłupa w odcinku lędżwiowo - krzyżowym .Na stanowisku pracuję od ok.10 lat jako pracownik fizyczny . Na zwolnieniu przebywałem ok.150 dni. Wypadek został zakwalifikowany jako wypadek przy pracy. Badania TK kręgosłupa wykazało mi poziom L3/L4 guzek Schmorla w trzonie kręgu L4, poziom L4/L5 dyskretne wyciągnięcie przednich krawędzi trzonów kręgów , DOOTWOROWE lewe szerokopodstawne uwypuklenie wielkości ok. 3 mm krążka międzykręgowego,poziom L5/S1 obniżenie wysokości przestrzeni międzykręgowej w części tylnej , zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych , centralne dokanałowe uwypuklenie 5 mm krążka międzykręgowego W mijającym tygodniu przeszedłem komisję lekarską ZUS , który stwierdził 5 % ( mój uraz mieści się w tabeli ZUS między od 5 - do 25 % ) długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.Z wydaną decyzją się nie zgadzam ponieważ codziennie dokucza mi ból . Moje pytanie brzmi : czy jeśli się odwołam od decyzji ( wiem że mam na to 14 dni ),ZUS może mi zmniejszyć uszczerbek na zdrowiu ,albo o ile jest w stanie mi go zwiększyć 1) Nie ma podstaw do zmniejszenia trwałego uszczerbku na zdrowiu skoro tylko Pan złoży odwołanie od decyzji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feliks Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 Dzień dobry. Podczas pracy doznałem urazu kręgosłupa i zostało to uznane jako wypadek przy pracy. Zgłosiłem szkodę do ZUS i przyznano 6% ale zmniejszono je do 4% ponieważ w dokumentach medycznych znajdują się informacje, że już wcześniej miałem zwyrodnienia w kręgosłupie. Czy ZUS miał prawo zmniejszyć ten procent? Czy jeśli w zdarzeniu jest wina pracodawcy i wskazano to w protokole, to mogę się starać o odszkodowanie z OC pracodawcy? Czy ubezpieczyciel też będzie mógł zmniejszyć odszkodowanie przez te zwyrodnienia? Pozdrawiam, Feliks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 Witam serdecznie, po uzyskaniu orzeczenia lekarskiego i decyzji z ZUS poszkodowany ma 14 dni na odwołanie od tej decyzji. Nie opisał Pan dokładniej jakiego urazu kręgosłupa Pan doznał, więc nie mogę podpowiedzieć jaki uszczerbek będzie adekwatny. Niestety zarówno ZUS jak i ubezpieczyciel OC czy NNW mogą zmniejszyć uszczerbek z powodu stwierdzonych zwyrodnień kręgosłupa. Proszę pamiętać, że odszkodowanie nie jest przyznawane za sam fakt wystąpienia wypadku czy urazu tylko tego jaki ten wypadek będzie miał stałe i długotrwałe skutki zdrowotne oraz jak pogorszony będzie stan zdrowia po zakończeniu leczenia. Jeśli więc dalej boli Pana kręgosłup i ma Pan inne z nim związane problemy, to częściowo jest to winą zwyrodnień a częściowo wypadku przy pracy. Jeśli w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy i ma Pan na to dowody (wskazanie w protokole powypadkowym , oświadczenia innych pracowników, zdjęcia) to można starać się o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum w tym temacie. Życzę powodzenia oraz dużo zdrowia. Pozdrawiam, Izabela Praska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts