markiewicz74 Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Witam jestem po poważnym wypadku w "pracy" złamałem prawą rękę w przedramieniu i w łokciu, jestem po dwóch operacjach mam wstawione cztery druty i śrubę.Do tej pory ręka się nie zrasta, czeka mnie następna operacja w styczniu. Zmierzam do tego że w dniu wypadku pracowałem na czarno,po przewiezieniu mnie przez karetkę pogotowia do szpitala miałem zrobioną natychmiast operację pod znieczuleniem ogólnym.Niestety się nie udała więc zrobili mi tej samej nocy następną. Następnego dnia przyjechał mój "pracodawca"z umową o prace i innymi śmieciami do podpisu,byłem wtedy na silnych środkach przeciwbólowych więc je wszystkie podpisałem "to chyba mój błąd" Nie dostałem od niego żadnego zadośćuczynienia choć obiecywał złote góry za podpisanie umowy. Po upływie pięciu miesięcy rozwiązał ze mną umowę o prace jestem na lodzie zus będzie mi płacił jeszcze przez trzy miesiące a co potem. Co mogę zrobić w tej sytuacji, czy należy się jakieś odszkodowanie od niego, a może pójść do sądu.Proszę o pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magas07 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam Propoblem proponuję zgłosić do Panstwowego Inspektora Pracy, poniżej podaję adresy lokalnych IP http://www.pip.gov.pl/html/pl/porady/07070000.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłosić można do IP - nie wiem czy to coś da.Pracodawca rozwiązał zgodnie z k.p. art. 53 par1. pkt 1 jak zakładam.Zus płaci chorobowe a potem rechabilitacja też płatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Po kolei.Z jaką datą i jaka zawarta została umowa?Myslę, ze w swietle umowy byles w chwili wypadku pracownikiem, tak?To akurat nie jest dla Ciebie złe.Bo jako pracownik legalny dostaniesz 100 % "chorobowego" i będziesz mial prawo do pozostałych świadczen z ustawy "wypadkowej" - JESLI wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy. Czyli - pracodawca musi sporzadzic dokumentacje powypadkowa, uznac zdarzenie za wypadek przy pracy i NIE STWIERDZIC, ze wyłączna przyczyna wypadku leżala po Twojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 rechabilitacja - ops ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi