pedro777 Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 Witam i proszę o pomoc / komentarz ... Niestety tak się złożyło, że w krótkim okresie czasu ktoś otarł mi drzwi auta i tego samego dnia dołożyłem samodzielnie co nieco przez własną nieuwagę. Powstały zatem dwie szkody, które chciałbym zgłosić w ramach ubezpieczenia AC. Niestety nie mam dostępu do treści polisy ubezpieczeniowej i nie jestem w stanie dokładnie sprawdzić.Rzeczą oczywistą wydaje się, że po zgłoszeniu jednej szkody stawka pójdzie mi w górę ... natomiast zastanawiam się czy analogiczny mechanizm (kolejna podwyżka stawki) nie zadziała w przypadku zgłoszenia kolejnej szkody. Jedna z tych szkód jest niewielka i mógłbym jeździć bez napraw zatem zastanawiam się czy opłaca się zgłaszać obydwie szkody mając perspektywę / niepewność, że stawka wzrośnie niejako podwójnie : przy pierwszej szkodzie i przy drugiej szkodzie.Czy rzeczywiście stawka pójdzie do góry dwukrotnie ? Jestem ubezpieczony w Hestii. Z góry dziękuję na pomoc ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bronco Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 wszystkie (chyba) OWU ubezpieczeń znajdziesz w internecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro777 Posted September 26, 2009 Author Share Posted September 26, 2009 Dziękuję za info ....Niestety w OWU nie ma informacji na ten temat ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted September 26, 2009 Share Posted September 26, 2009 O ile wzrośnie składka to określa tabela Bonus-Malus, którą stosuje dane Towarzystwo. Tego nie ma w OWU, a jest w Taryfie do wyliczania składek. Z dużym przybliżeniem można założyć, że jeżleli miałeś np. 60% zniżek, to "zejdziesz" na 20% lub "0". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts