Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w trakcie pracy

Zosia27
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.Doznałam wypadku w trakcie pracy-a dokładniej mówiąć przewróciłam sie i upadłam na lewa reke.Mój pracodawca pojechał ze mna na pogotowie tam opatrzył mnie chirurg i stwierdził,że mam stłuczene stawu łokciowego i wsadził mi reke do szyny.-na 6 dni ..Zwolnienie z pracy mam na 14 dni.Moje pytanie jest takie czy w ogóle przy takim urazie jest możliwośc dostania odszkodowania.Z góry dziękuje za odpowiedż..

Najpierw trzeba, żeby zdarzenie zostalo uznane za wypadek przy pracy. Pozniej dopiero mozna starac sie o odszkodowanie z ZUS.

Ja mysle, ze wniosek do ZUS, po zakonczonym leczeniu trzeba bedzie zlozyc - a jaka będzie decyzja ZUS,to się okaze. W tej chwili nawet lekarz na odleglosc nie potrafilby okreslic czy jest uszczerbek na zdrowiu czy nie....

Tak więc - działaj po kolei. :)

Oczywiscie niezaleznie od tego - jesli jestes ubezpieczona od NW w jakims Towarzystwie Ubezpieczeniowym - tam rowniez zloz wniosek o odszkodowanie.

jestem ubezpieczona w compensie więc tak myslałam,że tam też bede sie starać.Teraz musze sie zorientować czy mój pracodawca zgłosił to zdarzenie w Zus jako wypadek w pracy.Nie pamiętam właśnie czy na zwolnieniu lekarskim lekarz zaznaczył -ze jest to własnie wypadek przy pracy czy tylko napisał jakiego urazu doznałam.Działo się to tak szybko,że nie zerknełam i oddałam już zwolnienie szefowi..Dzieki za odpowiedż,,,

A jeżeli pracodawca uzna że mój wypadek nie kwalifikuje sie jako wypadek w pracy ze względu na niewielki uraz-co wtedy... Jak mam sie wtedy zachować.Na razie jestem na zwolnieniu i nie miałam z nim kontaktu..wiec nie wiem jak on sie do tego odniósł...

Zosiu - wielkość urazu nie ma znaczenia dla uznania wypadku za wypadek przy pracy. Istotne jest, że URAZ w ogóle był. Bo taki jest jeden z warunków.

Ustalen, czy zdarzenie bylo wypadkiem przy pracy, czy nie bylo dokonuje zespół powypadkowy powolany przez pracodawcę a więc nie robi tego lekarz poprzez jakis zapis na zwolnieniu lekarskim.

Na jakiej podstawie wykonywalas swoją pracę?

Jesli pracujesz na podstawie umowy O PRACĘ to za calosc postepowania powypadkowego odpowiada pracodawca.

Proszę poczytac tez TU:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

Dziękuje Ewania za odpowiedż.Na razie poczekam ze wszelkimi działaniami do momentu ściągniecia mi szyny i tego jak dalej bedzie przebiegało moje leczenie.Jestem zatrudniona na podstawie umowy o prace na czas okreslony-co prawda umowa wygasa w grudniu tego roku-ale mam nadzieje,że do tego czasu moja sprawa zostanie rozwiazana.Informowac was na bieżąco.Dzieki za zainteresowanie moim watkiem......

mam jeszcze takie pytanko-jeżeli to był wypadek w trakcie pracy to czy zasiłek chorobowy bede dostawać z Zus czy od swojego pracodawcy(trzeba zaznaczyć że pracuje w zakładzie który zatrudnia mniej niz 20 pracowników) prosze o szybka odpowiedż,,,

• 1 miesiąc temu...
Witajcie-Mam pytanie odnosnie l4-bhpowiec był spisał protokół i jak na razie się nie pojawił-pisał w brudnopisie-Mam pytanie-czy Zus wypłaci mi l4 bez wzgledu na to kiedy ten protokół zostanie dostarczony do Zusu..

• 2 miesiące temu...
Witam wszystkich.Moja sprawa w koncu znalazła sie u finału.....Z zusu-u dostałam tylko zasiłek chorobowy w wysokości 780 zł--tj. za 23 dni zwolnienia---ale nie przyznał żadnego odszkodowania niestety........Za to towarzystwo ubezpieczeniowe w którym byłam ubezpieczona-- w ubezpieczeniu grupowym w pracy--Compensa sa---Przyznali mi 1,5%uszczerbku na zdrowiu co dało kwotę 540zł.Na decyzje czekałam niecały miesiąc..Bez żadnej komisji lekarskiej.....To tyle ==Dziękuje ekspertom za odpowiedzi i pozdrawiam....

Zosiu - a czy staralas sie o to odszkodowanie?? Tzn. :

CZY ZŁOZYLAS wniosek? ZUS bez Twojego wniosku o jednorazowe odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy sam z siebie niczego Ci nie wypłaci.

I - najwazniejsze - czy rzeczywiscie sprawa znalazła swoj wlasciwy final?

Czy otrzymalas w koncu od pracodawcy swoj egzemplarz ZATWIERDZONEGO Protokolu powypadkowego, w ktorym jest stwierdzenie, ze wypadek uznano za wypadek przy pracy?

Czy masz pewnosc, ze otrzymalas 100% swiadczenia "chorobowego" (czyli "wypadkowego") a nie 80% (czyli "zwykłego" chorobowego?