Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w czsie przerwy w pracy...

anieka0206
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

w czasie przerwy wyszłam na dwór, wracając potknęłam sie na schodach i upadłam na betonową posadzkę, bilans - skręcony nadgarstek i wybity palec , gips na 2 tyg i L4 ,oczywiście zgłosiłam to szefowi , ten po obejrzeniu ręki powiedział "to nic takiego, nic Pani nie będzie" i dał żel na stłuczenia , więc wróciłam do pracy , ręka pucła i bolał , jakoś wytrzymałm , po racy pojechałm sam do szpitala, lekarz dał mi zaświadczenie iz moja niezdolność do pracy ma związek z wypadkiem w praci , L4 , kartę informacyja i receptę, na drugi dzień zaniosłam to wszystko do pracodawcy (kazałam mu to skserować), a on na to " i po co Pani biegał po schodach?, nie wiedziałem , ze to az tak. To chyba trzeba bhp-wca, dowim się i dam Pani znać" - już 4 dni się nie odzywa ;/ i niw wim co robić??.....

czy pracodawawca może odmówić spisania protokołu powypadkowego, twierdząc , ze to nie jest wpadek w czasie pracy i nie był związany bezpośrednio z wykonywaną przez zemnie pracy

anieka0206 wrote:
w czasie przerwy wyszłam na dwór,
Jaki był cel tego wyjścia?

anieka0206 wrote:
czy pracodawawca może odmówić spisania protokołu powypadkowego, twierdząc , ze to nie jest wpadek w czasie pracy i nie był związany bezpośrednio z wykonywaną przez zemnie pracy
Nie może odmówić przeprowadzenia postępowania powypadkowego. Inną rzeczą jest to, że jeśli zespół powypadkowy po zbadaniu okoliczności i przyczyn wypadku może nie uznać go jako wypadek przy pracy.
Wypadkiem przy pracy jest nagłe zdarzenie spowodowane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które miało związek z pracą. Aby można było mowić ow ypadku przy pracy wszystkie elementy definicji musza występować jednocześnie. Brak choćby jednego elementu dyskwalifikuje zdarzenie jako wypadek przy pracy.

Prosze naisć pismo do pracodawcy i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. W piśmie proszę podać kiedy i w jakich okolicznościach to się stało. Podać nazwisko osoby, której zdarzenie sostało zgłoszone.

wyszłam z innymi pracownikami na papierosa, w budynku gdzie mieści się firma nie ma pomieszczenia tzw. "palarnią" , więc w czasie przerwy wychodzimy przed budynek...

zdarzenie było nagłe ponieważ postawiłam stopę na schodek, on był/jest wyszczerbiony, but mi "zjechał" z niego i by nie uderzyć twarzą o betonową posadzkę chciałam zamortyzować się prawą ręką konsekwencji nią uderzyłam o beton... skutki j.w.

behapówka wrote:

Prosze naisć pismo do pracodawcy i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. W piśmie proszę podać kiedy i w jakich okolicznościach to się stało. Podać nazwisko osoby, której zdarzenie sostało zgłoszone.