anieka0206 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 w czasie przerwy wyszłam na dwór, wracając potknęłam sie na schodach i upadłam na betonową posadzkę, bilans - skręcony nadgarstek i wybity palec , gips na 2 tyg i L4 ,oczywiście zgłosiłam to szefowi , ten po obejrzeniu ręki powiedział "to nic takiego, nic Pani nie będzie" i dał żel na stłuczenia , więc wróciłam do pracy , ręka pucła i bolał , jakoś wytrzymałm , po racy pojechałm sam do szpitala, lekarz dał mi zaświadczenie iz moja niezdolność do pracy ma związek z wypadkiem w praci , L4 , kartę informacyja i receptę, na drugi dzień zaniosłam to wszystko do pracodawcy (kazałam mu to skserować), a on na to " i po co Pani biegał po schodach?, nie wiedziałem , ze to az tak. To chyba trzeba bhp-wca, dowim się i dam Pani znać" - już 4 dni się nie odzywa ;/ i niw wim co robić??.....czy pracodawawca może odmówić spisania protokołu powypadkowego, twierdząc , ze to nie jest wpadek w czasie pracy i nie był związany bezpośrednio z wykonywaną przez zemnie pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 anieka0206 wrote:w czasie przerwy wyszłam na dwór,Jaki był cel tego wyjścia?anieka0206 wrote:czy pracodawawca może odmówić spisania protokołu powypadkowego, twierdząc , ze to nie jest wpadek w czasie pracy i nie był związany bezpośrednio z wykonywaną przez zemnie pracyNie może odmówić przeprowadzenia postępowania powypadkowego. Inną rzeczą jest to, że jeśli zespół powypadkowy po zbadaniu okoliczności i przyczyn wypadku może nie uznać go jako wypadek przy pracy.Wypadkiem przy pracy jest nagłe zdarzenie spowodowane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które miało związek z pracą. Aby można było mowić ow ypadku przy pracy wszystkie elementy definicji musza występować jednocześnie. Brak choćby jednego elementu dyskwalifikuje zdarzenie jako wypadek przy pracy.Prosze naisć pismo do pracodawcy i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. W piśmie proszę podać kiedy i w jakich okolicznościach to się stało. Podać nazwisko osoby, której zdarzenie sostało zgłoszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anieka0206 Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 wyszłam z innymi pracownikami na papierosa, w budynku gdzie mieści się firma nie ma pomieszczenia tzw. "palarnią" , więc w czasie przerwy wychodzimy przed budynek...zdarzenie było nagłe ponieważ postawiłam stopę na schodek, on był/jest wyszczerbiony, but mi "zjechał" z niego i by nie uderzyć twarzą o betonową posadzkę chciałam zamortyzować się prawą ręką konsekwencji nią uderzyłam o beton... skutki j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 behapówka wrote: Prosze naisć pismo do pracodawcy i poprosić o sporządzenie dokumentacji powypadkowej. W piśmie proszę podać kiedy i w jakich okolicznościach to się stało. Podać nazwisko osoby, której zdarzenie sostało zgłoszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi