tomaszxxx Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Witam sytuacja jest prosta.Jadą dwa samochody drogą krajową .Jeden wyprzedza drugiego w znacznej odległosci przepisowo na przerywanej lini.Wyprzedany samochód zaczyna w pewnym momencie zwalniac i skręcac w lewo i BUM .Samochód skecał na zjazd bedący terenem firm, nie był tam skrzyżowania , nie było zakazu wyprzedzania. Wyprzedzający mówił że wyprzedzany nie miał migacza a, wyprzedzany mówił żę miał . Opis znaków drogowyych naziemnych :linia przerywana ( moment wyprzedzania) 100 m dalej przy wjezdzie do firmy pojawia się 2 metrowa podwójna linia potem, 1,5 przerywanna ( zjazd do firmy), potem 2 m podwójna ciągła i dalej przerywana ! .Najbardziej poszkodowany był wyprzedający (znam go) wpadł w rów , samochód bardzo zniszczony , wyprzedzany miał male uszkodzenia . Po zdażeniu przyjechała policja wlepiła wyprzedzającemu(był w szoku jeszcze z 4h po zdażeniu ) mandat , POMOCY cosadzicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edzio.king Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Jak na moją głowę to wina skręcającego na teren firmy. Takie linie przerywane są prawie wszędzie gdzie jest jakikolwiek wjazd/wyjazd. W takiej sytuacji można wyprzedzać jeżeli oczywiście znaki pionowe i poziome nie mówią inaczej. Wyprzedzany zanim zamierzał zjechać z drogi powinien upewnić się czy może to zrobić i czy nikt nie wyprzedza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poldex0 Posted October 18, 2009 Share Posted October 18, 2009 to ja wyprzedzałem na podwójnej ciągłej biegnącej kilkaset metrów i zastanawiam się czy nie była współwina skręcającego na posesję, i na forum GW dostałem info że orzecznictwo SN idzie właśnie po tej linni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 stary temat, poszukaj na forum, znajdziesz wiele takich wątków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts