mar-ksz Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 WitamSzkoda całkowita określona przez TU sprawcy wypadku. Według arkuszu ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym sporządzonym przez TU mam takie informacje:* wartość pojazdu nieuszkodzonego 12400* -//- -//- uszkodzonego 3321* różnica wartość 9100Natomiast w wycenia ma wypisane tak:# wyposażenie dodatkowe* instalacja gazowa 826* kierownica skórzana 52* kierownica sportowa 65* światła p/mgielne przednie 52# korekty* wartość bazowa brutto 12650* korekta za wyposażenie dodatkowe 995* korekta za pierwszą rejestrację 82* korekta za przebieg -561* korekty różne -789w tym indywidualny zakup za granicą -6% wartość -789Dalej napisane: wartość rynkowa brutto wynosi 12400 w tym VAT 23% Otrzymałem wyliczoną różnicę od TU. Z racji auto kasacji pojazdu nie otrzymałem żadnych pieniędzy- napisałem pismo do TU o uzupełnienie odszkodowania o wyliczoną przez nich wartość wraku. Pytanie: 1 Czy TU zwróci mi całą kwotę za wrak wykazaną w ich wycenie?2 Czy kwota wyposażenia dodatkowa wykazana przez TU nie powinna być przypadkiem doliczona do wartość rynkowej pojazdu?3 Skąd ta różnica: wartość bazowa brutto 12650 a wartość rynkowa brutto 12400 wykazana w wycenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 1. A dlaczego oddał Pan za darmo wrak do auto-kasacji ? przecież należało go sprzedać. Są firmy i ludzie kupujące uszkodzone pojazdy. TU nic nie dopłac.2.Kwota z tytułu wyposażenia dodatkowego została doliczona do wartości rynkowej.3.Wartość rynkowa konkretnego pojazdu to wartość bazowa przeciętnego pojazdu z uwzględnieniem korekt na plus i na minus dotyczacych konkretnego pojazdu. W tym wypadku były korekty na plus (wyposażenie, data 1 rej) i na minus (import prywatny, ponadnormatywny przebieg). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek1661348253 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Jak wyżej. Jedynie bym sprawdził czy przy współczynniku eksperckim nie ma gwiazdki i ile on wynosi w przedmiotowym wyliczeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mar-ksz Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 Problem w tym, że nie było chętnego na wrak samochodu. A on z kolei wcześniej był na parkingu. Już w trakcie likwidacji szkody szukałem kupca i bez powodzenia. A trzymać samochód dalej na parkingu i czekać nie wiadomo ile na kupca to nieopłacalne bo ponosiłbym tylko dodatkowe koszty za parkowanie.TU powiedziało, że jeśli auto będzie przekazane do auto kasacji i ja za to nie wezmę nawet żądnych pieniędzy to zwrócą mi tą wartość wraku wyliczoną przez nich. Czy w takim razie wprowadzili mnie w błąd i nie dostanę tych pieniędzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek1661348253 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Należy wyrejestrować samochód i dokument zezłomowania i wyrejestrowania przedstawić do TU z prośbą o dopłatę za potrącone pozostałości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 W wycenie pominięto stan opon. Jeżeli miały one wysokość bieżnika 6 - 8 mm to wpłynie to dodatnio na wartość samochodu. Jeżeli bieżnik ma 5 mm lub mniej to siedziałbym cicho ... Czy samochód nie ma przypadkiem lakieru metalizowanego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts