Niedzwiedz32 Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Wracając w nocy uderzyłem samochodem w dzika,szkody są znaczne,nie posiadam AC,na drodze nie było oznakowania ostrzegającego o zwierzętach leśnych.Czy można dochodzić odszkodowania np. od Skarbu Państwa lub koła łowieckiego?I jakie są szanse na jego uzyskanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Szanse są równe zero. Brutana prawda. Tylko AC daje Ci mozliwość ew. rekompensaty.Zwierzyna dzika na wolności jest własnością Skarbu Państwa. Brak oznaczenia nie jest argumentem na który możesz się powołać.Jedyna alternatywa to udowodnienie że w tym czasie na tym terenie odbywało sie polowanie zbiorowe i zgłoszenie szkody do Zarządcy danego Obwodu łowieckiego. Napisałeś że do kolizji doszło w nocy, kolejane przykre info to że polowania zbiorowe nie odbywają sie w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Nie ma mocnych w kwestii roszczeń do związku łowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Masz rację Dalback :] ale spokojnie mamy jeszczejakies argumenty w rękawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Coś na pewno się znajdzie, ale zawsze się zastanawiałem jakby to było gdybym mnie coś takiego spotkało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Dalback zamontuj to http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/eb1677/eb1677.html no a takiej sytuacji oczywiście Ci nie życzę : / http://gazetaolsztynska.wm.pl/Dziki-zginely-na-drodze,58016?img_id=2&pg=1#shrtctgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Tylko gdzie ja to zamontuje Co do drugiego artykułu, podobał mi się pierwszy komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Witajcie odnośnie zwierzyny dzikiej - nic nie uzyskasz. Pretensje tylko można mieć do parlamentarzystów za ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 A można wiedzieć jaką to ustawę masz na myśli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Też jestem ciekaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Cisza........a może miał na myśli taką kolizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Skarb Państwa odpowiada za szkody wyrzadzone przez zwierzęta w ograniczonym zakresie tj. za szkody wyrzadzone przez zwierzęta wolno żyjace objęte całoroczną ochroną a jest nim w Polsce tylko łoś (byk, klempa i łoszak).Natomiast Koła łowieckie lub Polski Zwiazek Łowiecki odpowiadają za szkody wyrządzone równiez na drodze m.in. przez dziki, ale tylko jeśli do szkody doszło w wyniku polowania - stąd też ważna jest informacja, że wtedy nie było prowadzone polowanie.Wobec stwiedzonego braku oznakowania o niebezpieczeństwie ze strony zwierzyny leśnej ważne jest czy na tym odcinku drogi dochodziło wcześniej do zdarzeń drogowych z tą zwierzyną. Jeśli tak i policja o tym wiedziała, to powinna powiadomić zarządcę a ten winien umieścić znak ostrzegawczy. Kto zatem winny? Jeśli były tam wcześniej podobne wypadki, to odpowiada zarządca (jeśli o nich widział) lub policja (jeśli wiedziala a nie przekazała tego zarządcy). Jeżeli jednak był to jednostkowy przypadek, to w takiej sytuacji można liczyć jedynie na ewentualne autocasco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Spróbuję się dowiedzieć od naszych prawników jaka to jest ustawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Powiem szczerze że liczyłem na coś konretnego ;( a może Ci prawnicy coś dodadząKrzysztof1754 chciałbym Ci wyjaśnić że na łosia minister właściwy do spraw środowiska nałożył moratorium, czyli zawiesiłodstrzał. Więc tu jesteś w błedzie łoś nie jest prawem chroniony, jest na liście gatunków zwierząt łownych.a po co wymieniłeś całą familie łosia jak by był chroniony to w komplecie no nie ? Gatunków chronionych w Polsce jest znacznie więcej niż ten jeden zły przykładktóry podałeś. Nie przedstawie Ci listy wszystkich 326 gatunków bo nas interesują te które przy ew spotkaniuna drodze mogą doprowadzić do kolizji bądź wypadku.Więc co powiesz na żubra ?,wilka,rysia,norkę,łasice,nietoperze,sowy,sokołolwate,bociany słyszałeś o kolizjach z ichudziałem ? nie wymieniłem wiewiórkowatych ale pewnie wiesz dlaczego ? Wydaje mi się że źle zinterpretowałeś zasłyszane bądź przeczytane informacje dotyczące szkód łowieckich i wypłat odszkodowań.Tu: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Auto-casco-Kto-odpowiada-za-szkode-wyrzadzona-przez-sarne-1338692.html znajdziecie bardzo konkretne uzasadnienie i wyjaśnienie problemu.Tak na koniec powiem Ci jak to wygląda w praktyce.Piszesz że Policja powinna,coś tam zarządądca drogi winnien, g.... prawda, wszyscy mają to głęboko gdzieś !Znam Koła Łowiecke które dzierżawią dany obwód i w czasie polowań zbiorowych pędzonych gdy droga przebiega przez obstawiony miot i stnieje reala mozliwość przemieszcznia się zwierząt przedstawiciele KŁ ustawiają tablice info. o polowaniu. Ma to na celu zabezpieczenie KŁ przed ew roszczeniem.Podsumowują temat jest bardzo złożony. Pewnie ew zmian w ustawch nie doczekamy sie prędko.Dlaczego bo wszystkim to na ręke kto dostaje w d... wiadomo no nie ? :[ Tu macie przykłady biskich kontaktów ze zwierzynąDedykuje je mistrzom kierownicy którzy na pięknej, prostejdrodze znajdującej się wśród lasów dociskają umiłowany pedał gazu ! http://www.efakt.pl/Zubr-kontra-volkswagen-ZDJECIA,galeria-artykulu,55402.html http://polskalokalna.pl/wiadomosci/podlaskie/news/smiertelna-ofiara-zderzenia-auta-z-losiem,1320335 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Spisałem umowę z klientem co miał kolizję z dzikiem - policja stwierdziła "winę"dzika. Brak znaku itd. Nie było robionej nagonki. Ubezp. odmówił odszkodowania i sąd także. A wszystko wskazywało że kółko powinno płacić. Jak dostanę odp. to napiszę na co się powołuje ubezp. i nic nie uzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anieka0206 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 hmm... czyli Pan Krzysztof1754 to taki Pan Przedstawiciel Zderzenie z Dzikiem , to chyba najgorszy z możliwych przypadków, wszyscy umywają rączki a człowiek i tak zostaje z rozwalonym autem ehhh . pozdrawiam Chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Tak też się przedstawiłem w odpowiednim do tego dziale.A piszę tutaj między innymi dlatego aby ludzie nie dali się zbywać TU byle wypłatami za szkody zdrowotne.Czyli jak będzie Tu chciało wypłacić za złamaną nogę 1 tys i podsunie ugodę to się mówi aby spie......i niech pomnożą przez min 5. Pod warunkiem że noga "wyzdrowiała" bez rehabilitacji. Bo to dodatkowa kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ehhh...kolego Krzysztof1754 bez urazy ale mało wiesz jak takie głupoty piszesz jak powyżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 hmm a czemu tak sądzisz?Jak chcesz napisz na prv pogadamy. Ja orientuję się jakie pieniądze uzyskuje się za poniesione szkody jak sprawę dobrze poprowadzi adwokat lub radca prawny. Tylko taki który wie co robi.Mogę podać Ci przykłady. Jak podasz mi firmę co zrobi to lepiej i przykłady zdarzeń to wtedy pogadamy. Złamanie nogi(pięty) i z rehabilitacją (jedną) to wydatek dla ubezp. ok 15-20 tys.- ta osoba nie pracowała czyli nie ma wliczonych utraconych dochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Nie w tym sęk ale już pominę zbędne komentarze. A tak dla Twoje informacji, roszczenia z tytułu szkód powstałych przez zwierzynę leśną stosujemy odmowę między innymi na podstawie ustawy o szkodach łowieckich art. 46-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwon2305 Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 witam wszystkich,mam pytanie kilka dni miałam kolizję z sarną na miejsce przyjechała policja sporządziła notatkę i tak prywatnie poinformowali że pomnimo braku AC jedynie OC mam sznse na odzyskanie na odszkowowanie.W miejscu gdzie doszło do kolizji nie było znaku informującego o zwierzynie leśnej teren był zabudowany.KŁ nie jest ubezpieczone od szkód komunikacyjnych jedynie od szkód rolnych.Udało mi się ustalić kto jest zarządcą drogi i w zgłoszeniu szkody podałam właściciela drogi.W ubiegły piątek był rzeczoznawca z PZU i przyznał szkodę całkowitą.Niestety dzisiaj dostałam odmowną odp.odnośnie szkody z art.415 k.c na koniec podsumowali że nawet jakby był ten znak to i tak bym nie uniknęła kolizji.Proszę podpowiedzcie czym mam jakieś szanse i ew.gdzie szukać winnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348212 Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Przeczytaj cały wątek i będziesz wiedziała, że Twoje szanse są znikome chyba, że udowodnisz czyjąś winę za spowodowaną szkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwon2305 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Dzięki ,marna to pociecha:( liczę na to że może ktoś da jakąś cenną wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
an.nie Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Jestem następną osobą, która uległa wypadkowi (przebiegający zając). Pal licho auto i związane z tym naprawy, a raczej jej brak Rozumiem, że w tej kwestii nie mam żadnych szans. Natomiast ważniejszą rzeczą dla mnie jest stan zdrowia. W tym wypadku doznałam złamania kręgosłupa, minęlo 3,5 miesiąca i okazuje się, że kręgosłup się nie zrasta. Potrzebna jest natychmiastowa operacja. Natychmiastową-znaczy za pieniądze, bo fundusze NFZ są już na ten rok wyczerpane. Czy w związku z tym też nie mogę liczyć na zadne odszkodowanie za "winną" zwierzynę????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomborlew Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Odszkodowanie można uzyskać. Jest to trudne, ale nie niemożliwe, trzeba poczytać odpowiednie przepisy. Ja dostałem takie odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anula2012 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 tomborlew wrote:Odszkodowanie można uzyskać. Jest to trudne, ale nie niemożliwe, trzeba poczytać odpowiednie przepisy. Ja dostałem takie odszkodowanie.Witam,Czy możesz powiedzieć coś więcej? Jak Ci się to udało? Ile trwało?Ja jestem na początku załatwiania, jutro przyjdzie do mnie likwidator szkód z TU no i chciałabym wiedzieć co dalej robić jeśli odmówią mi wypłaty odszkodowania. Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomborlew Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Zainteresowanych odszkodowaniem proszę o kontakt mail tomborlew (małpa) wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 tomborlew wrote: Odszkodowanie można uzyskać. Jest to trudne, ale nie niemożliwe, trzeba poczytać odpowiednie przepisy. Ja dostałem takie odszkodowanie. Witam, proszę nie robić niepotrzebnych nadziei.. Sprawy zderzeń ze zwierzyną leśną to ,,niekończąca się opowieść''. Z reguły sprawy te kończą się w sądzie i co najgorsze z nieprzewidywalnym skutkiem... Jeżeli czas jest tutaj najważniejszy to na pewno proszę nie liczyć na roszzenia wynikajce ze zdarzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klawiszd Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Centrum Polska "lubie to" ostatni komentarz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi