sojer Posted October 9, 2009 Share Posted October 9, 2009 Czy pracodawca może zwolnić gdy miałem wypadek w pracy. został sporządzony protokół powypadkowy. na L4 jetem już 3 miesiąc, miałem komisje z ZUS-u dali mi rehabilitacje,sanatorium.Czy podczas pobytu na L4 może mnie zwolnić?? Czy po powrocie do pracy gdy lekarz medycyny orzeknie że nie mogę dźwigać nic powyżej 10 kg to teoretycznie pracodawcy się do niczego nie nadaję ale czy może mnie zwolnić gdy zakaz od lekarza nastąpił po wypadku w pracy!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 W trakcie usprawiedliwionej nieobecnosci w pracy (a taką jest nieobecnosc spowodowana chorobą) pracodawca nie moze w spsob skuteczny rozwiazac z pracownikiem umowy o pracę.Natomiast - jesli chodzi o odpowiedź na ostatnie pytanie - niestety, jesli okaze sie , ze pracodawca nie ma dla Ciebie stanowiska pracy zgodnego z Twoimi kwalifikacjami i wskazaniami (oraz przeciwwskazaniami) lekarza - bedzie mogl rozwiązac z Toba umowe o pracę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 kodeks pracy Art. 53. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:dłużej niż 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową, Art. 230 § 2. Jeżeli przeniesienie do innej pracy powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownikowi przysługuje dodatek wyrównawczy przez okres nie przekraczający 6 miesięcy. Art. 231 Pracodawca, na podstawie orzeczenia lekarskiego, przenosi do odpowiedniej pracy pracownika, który stał się niezdolny do wykonywania dotychczasowej pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej i nie został uznany za niezdolnego do pracy w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przepis art. 230 § 2 stosuje się odpowiednio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts