muchomorek Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 witam wszystkich forumowiczówNa początku września uległem wypadkowi wydaje mi się że przy pracy.Zawoziłem z moim kolegą z pracy meble do klientki,przy wysiadaniu tak niefortunnie postawiłem nogę na krawężniku że skręciłem kostkę (uszkodzenie torebki stawowej-stawu skokowego),pracuje w firmie zatrudniającej 5 osób. w związku z tym zdarzeniem mam parę pytań.-czy to zdarzenie zalicza się do wypadku przy pracy (chodzi o miejsce zdarzenia ,poza firmą)-co w przypadku gdy w czasie trwania zwolnienia skończył mi się czas umowy na czas określony(wypadek miał miejsce 11 września br. a umowę miałem do końca września.)-jakie dokumenty należy sporządzić-jakie dokumenty potrzebne są do złożenia pisma do ZUS o wypłatę 100% świadczenia chorobowego-kto te dokumenty kompletuje i gdzie składa-jaka jest procedura odszkodowawcza po zakończeniu leczenia (co najmniej 8 tygodni)-czy i gdzie takie rzeczy się zgłasza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorota68 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Witam,odpowiem na Twoje pytania na ile potrafie:1. Jezeli to wożenie mebli było na polecenie szefa i w godzinach pracy to jest to wypadek przy pracy.2. Wypadek sie zdarzył w czasie trwania stosunku pracy, więc to wypadek w pracy.3.Juz dawno powinieneś mieć spisany protokół powypadkowy przez BHP-owca. (jeżeli nie miałeś szkolenia BHP- to cienko będzie z odszkodowaniem). Należy ując w nim, że wypadek nie zdarzył sie z Twojej winy (nie byłes pod wpływem alkoholu, miałes odpowiednie obuwie itp.)4.Powinieneś mieć 100% chorobowego, ale podkładka pod to to protokół wypadkowy.5. Dokumenty sie składa po zakończonym leczeniu do ZUS-u.Jezeli będziesz mił jakiekolwiek problemy z udowodnieniem wypadku lub załatwieniem odszkodowania zasięgnij porady w PIP. Podpowiedzą Ci, jak dalej postępować.Pozdrawiam.P.S. Swiadka wypadku masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muchomorek Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 bardzo dziękuje za pomoc,a co z protokołem gdy firma zatrudnia tylko 5 osób?i czy może jest jakiś wzór takich pism .? ja znalazłem tylko taki dla firma powyżej 20 osób.. komisja i takie tam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorota68 Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Hmmmm... to juz problem pracodawcy. Ty masz go mieć, a jego OBOWIĄZKIEM go sporzadzić. Naciskaj na niego- niech sie trochę postara- protokół powinien być juz dawno zrobiony. Powinni Ci tez wyrównać, na podstawie protokołu, chorobowe na kwotę 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi