Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek w czasie noszenia mebli...

muchomorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów

Na początku września uległem wypadkowi wydaje mi się że przy pracy.Zawoziłem z moim kolegą z pracy meble do klientki,przy wysiadaniu tak niefortunnie postawiłem nogę na krawężniku że skręciłem kostkę (uszkodzenie torebki stawowej-stawu skokowego),pracuje w firmie zatrudniającej 5 osób. w związku z tym zdarzeniem mam parę pytań.

-czy to zdarzenie zalicza się do wypadku przy pracy (chodzi o miejsce zdarzenia ,poza firmą)

-co w przypadku gdy w czasie trwania zwolnienia skończył mi się czas umowy na czas określony(wypadek miał miejsce 11 września br. a umowę miałem do końca września.)

-jakie dokumenty należy sporządzić

-jakie dokumenty potrzebne są do złożenia pisma do ZUS o wypłatę 100% świadczenia chorobowego

-kto te dokumenty kompletuje i gdzie składa

-jaka jest procedura odszkodowawcza po zakończeniu leczenia (co najmniej 8 tygodni)

-czy i gdzie takie rzeczy się zgłasza??

Witam,

odpowiem na Twoje pytania na ile potrafie:

1. Jezeli to wożenie mebli było na polecenie szefa i w godzinach pracy to jest to wypadek przy pracy.

2. Wypadek sie zdarzył w czasie trwania stosunku pracy, więc to wypadek w pracy.

3.Juz dawno powinieneś mieć spisany protokół powypadkowy przez BHP-owca. (jeżeli nie miałeś szkolenia BHP- to cienko będzie z odszkodowaniem). Należy ując w nim, że wypadek nie zdarzył sie z Twojej winy (nie byłes pod wpływem alkoholu, miałes odpowiednie obuwie itp.)

4.Powinieneś mieć 100% chorobowego, ale podkładka pod to to protokół wypadkowy.

5. Dokumenty sie składa po zakończonym leczeniu do ZUS-u.

Jezeli będziesz mił jakiekolwiek problemy z udowodnieniem wypadku lub załatwieniem odszkodowania zasięgnij porady w PIP. Podpowiedzą Ci, jak dalej postępować.

Pozdrawiam.

P.S. Swiadka wypadku masz?

Hmmmm... to juz problem pracodawcy. Ty masz go mieć, a jego OBOWIĄZKIEM go sporzadzić. Naciskaj na niego- niech sie trochę postara- protokół powinien być juz dawno zrobiony. Powinni Ci tez wyrównać, na podstawie protokołu, chorobowe na kwotę 100%.