misha64 Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam, Ponad rok temu na mój prawidłowo zaprkowany samochód wjechał inny, całkowicie go niszcząc. Sprawca nie przyznawał się do winy, sprawa trafiła do Sądu Grodzkiego, sąd uznał go winnym - właśnie wyrok się uprawomocnił. Samochód był to świeżo odrestaurowany Saab - w skutek wypadku został zawieziony lawetą na parking kasacyjny. Mam fakturę za lawetę, za parking również dostanę. Czy dostanę odszkodownie za zniszczony samochód, koszty lawetowania go na parking kasacyjny oraz przechowanie go przez ponad rok? Co muszę zrobić, żeby takie odszkodowanie odzyskać? Dodatkowo, ponieważ mój prywatny samochód wykorzystywałem w pracy, a po wypadku nie miałem pieniędzy na kupno nowego, zostałem z tej pracy zwolniony. Co powinienem zrobić, aby móc dostać możliwie wysokie odszkodowanie? Za wszeką pomoc - serdeczne podziękowania.Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Szkodowy Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam, z Twojej wiadomości nie wynika czy szkoda została przez Ciebie zgłoszona czy nie. Jeśli nie, to przede wszystkim zgłoś szkodę w TU sprawcy.Za holowanie powinieneś otrzymać zwrot, podobnie jak za zniszczony samochód.Ubezpieczyciel nie zwróci Ci za parkowanie pojazdu przez tak długi czas. Nie bardzo rozumiem, dlaczego trzymałeś go tam przez rok. Co do dodatkowych roszczeń - wystąp do towarzystwa ubezpieczeniowego i postaraj się solidnie uargumentować roszczenia. pozdrawiamJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misha64 Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam i dziękuję za odpowiedź, szkody jeszcze nie zgłosiłem, gdyż dopiero dziś odebrałem zaświadczenie o wyroku. Dlatego też wolałem najpierw zapytać na forum, tak ażeby nie popełnić jakiegoś błędu. Samochód trzymałem na parkingu, gdyż nie bardzo miałem co z nim zrobić - samochód nadaje się jedynie na złom i w obecnej stanie postawienie go pod blokiem stanowilo by zagrożenie. Zdaje się że zabraniają tego nawet przepisy. Czy na coś powinienem zwrócić uwagę przy zgłoszeniu szkody?Czy w przypadku likwidowania szkody z OC sprawcy przysługuje mi odszkodowanie jedynie do wartości rynkowej samochodu czy zwrot kosztów naprawy? Serdecznie dziękuję, za jakiekolwiek informacje. O prawie ubezpieczeniowym mam dość mgliste pojęcie, ale podobno to, że są fachowcy w różnych dziedzinach, powoduje iż nasz świat jest ciekawszy. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi