Jump to content
Forum Odszkodowania

Stłuczka, zaniżona wycena naprawy HESTIA

Recommended Posts

Witam!

W dniu 30.07.2009 miala miejsce dość nietypowa stłuczka. Kierujący Mercedesem cofając uderzył w przód mojego BMW. Sprawca przyznał się do winy, spisaliśmy odpowiednie oświadczenie i na drugi dzień zglosiłem sprawę do TU Hestia. Po trzech dniach zjawił się agent w celu oględzin, po następnym tygodniu drugi celem dalszych oględzin (w końcu udało się otworzyć maskę). Wyceniono szkodę na ok 2 400 zł (system Audatex). Oczywiście rażąco zaniżono odszkodowanie. Udałem się do ASO BMW w celu wyceny naprawy, wycena ta wyniosla ponad 8 000 zł (system Audatex). Jednocześnie ASO BMW stwierdziło, że TU Hestia kwestionuje wysokość stawek ich roboczogodzin i w przypadku kiedy zdecyduję się naprawiać auto u nich, wystąpią do mnie o pokrycie różnicy w kosztach.

Mam pytanie:

- co to jest ten system Audatex i skąd wynikają te różnice w wycenach?

- czy mogę wywalczyć większe odszkodowanie, pokrywające w całości (uwgl. koszt roboczogodzin ASO) naprawę w ASO BMW?

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Witaj Mortas, jestem pracownikiem Ergo Hestii, zajmuję się rozpatrywaniem reklamacji. Z doświadczenia wiem, że aby ocenić konkretną sprawę, trzeba poznać jej szczegóły. Chętnie pomogę, jeżeli zechcesz opisać dokładniej swój przypadek - zachęcam do wysłania emaila na adres przeznaczony w Ergo Hestii wyłącznie do obsługi skarg (znajdziesz go na naszych stronach www - wybacz to przekierowanie, ale nie mam możliwości zamieszczenia w treści posta adresu e-m). Nie zapomnij też dodać niezbędnych informacji - nr polisy, nr szkody, imienia i nazwiska oraz adresu. W temacie koniecznie zamieść hasło FORUM. Zapewniam, że szybko udzielimy potrzebnych Tobie informacji i wyjaśnień. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Szymańska