Jump to content
Forum Odszkodowania

uderzenie głową o otwarte okno

offca85
 Share

Recommended Posts

W zeszły czwartek wychodząc z pracy na pocztę uderzyłam głową w otwarte okno. Okno znajduje się na korytarzu budynku w którym mój pracodawca wynajmuje pomieszczenia biurowe. Umieszczone jest dość wysoko i zwykle jest ono zamknięte więc schodząc po schodzach go nie zauwazyłam... Skutkiem tego był rozcięta nasada nosa i guz na czole. Ponieważ na początku mnie nie bolało to nie robiłam z tego sprawy wielkiej, a jak wróciłam to powiedziałam w pracy że faktycznie się uderzyłam i będę mieć guza i tyle. PO powrocie do domu zaczęła mnie boleć głowa miałam mdłości i zawroty głowy. Pojechałam na ostry dyżur gdzie zrobiono mi tomografię, dano leki przeciwbólowe i kazano zgłosić się do internisty po L4. Dostałam zwolnienie lekarskie na 6 dni, i do tej pory ból głowy nie mija, boli mnie w ciągu dnia i czasem mam zawroty głowy jeszcze. Dostałam kolejne L4 do końca tygodnia i skierowanie pilne do neurologa. Guz już schodzi, na nosie raczej blizny nie będzie ale głowa nadal boli. Czy w takim wypadku należy mi się odszkodowanie? i czy był to wypadek przy pracy? Proszę o odpowiedź bo pierwszy raz w życiu mi się coś takiego zdarzyło i nie wiem co dalej robić...

Koniecznie złóż u pracodawcy wniosek o sporządzenie dokumentacji powypadkowej i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy. KONIECZNIE.

A co i jak dalej - poczytaj tutaj:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych