Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek na zbiórce harcerskiej.

aga1974
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Moja córka mając 11 lat uległa wypadkowi na ognisku. Wypadek zdarzył się 6 września 2008 roku. Na tym ognisku zamiast pieczenie ziemniaków okazało się, że dzieci wspinały się na drzewo. Gdy moja córka wspięła się na drzewo, zsunęła się po pniu drzewa. W wyniku czego doznała rozerwania powłok jamy brzusznej. Przeszła operację pod narkozą zszycia mięśni jamy brzusznej. Przebywała w szpitalu 11 dni. Po tym zdarzeniu została jej widoczna blizna około 20 cm. Miała założone 17 szwów, nie wspominając już o szwach, którymi połączono mięśnie jamy brzusznej. Chociaż minął już rok po tym zdarzeniu córka nadal to bardzo przeżywa i korzysta z pomocy psychologa.

Ubezpieczona jest w szkole (w PZU), dostała 120 zł odszkodowania. Suma ta została przyznana bez komisji lekarskiej.

Po całym tym zdarzeniu dowiedziałam się, że instruktor nie miał żadnych uprawnień do prowadzenia harcerstwa.

W szkolnym sekretariacie powiedziano mi, że mam sama wzywać komisję lekarską, że to jest uszczerbek na zdrowiu i, że to był nieszczęśliwy wypadek. Córka jest objęta w II wariancie w PZU.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

• 2 tygodnie później...
witam i proszę o odpowiedz ,morze ktoś się orientuje co mam zrobić .Czy jest sens w dalszym odwoływaniu się od decyzji PZU,i co mam zrobić co do pana niby drużynowego ,bo on w ogóle się nie przejmuje tym co się stało ,że dziecko było o włos od śmieci.Została blizna ,dodam że brzydka i uraz psychiczny.Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje .

Odwoływać się oczywiście możesz, tylko jeśli np. z 2% uszczerbku na zdrowiu zrobią 5%, to dostaniesz kolejne 180 zł. Uważam jednak, że masz pełne prawo dochodzić zadośćuczynienia oraz pokrycia ew. kosztów leczenia (zbieraj rachunki) od organizacji harcerskiej, pod warunkiem że udowodnisz im winę - w tym wypadku winę w nadzorze dziecka. W tym celu zgłoś roszczenie do jednostki harcerskiej (nie mam pojęcia jaka jest struktura harcerstwa) - im wyższa komórka tym lepiej. Powinni mieć ubezpieczenie OC (ale nie jest to obowiązkowe) i po ustaleniu ubezpieczyciela tam zgłaszasz roszczenia.