1977 Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Wychodząc z pomieszczenia socjalnego, poślizgnąłem się i spadłem ze schodów. W wyniku wypadku doznałem wstrząsu mózgu i złamania 5-go palca prawej ręki. Wypadek ten miał miejsce w godzinach pracyCzy takie zdarzenie kwalifikuje się jako wypadek przy pracy? czy należy mi się odszkodowanie z ZUS? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted October 16, 2009 Share Posted October 16, 2009 Czy zgłosiłes zdarzenie przełozonemy/pracodawcy?Takie wypadki mogą byc uznane za wypadek przy pracy, ale czy akurat TO zdarzenie moze byc uznane za wypadek przy pracy czy nie - okaze sie po ustaleniu okolicznosci i przyczyn wypadku przez zespol powypadkowy. Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts