Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Potracenie pieszenie na przejsciu - odszkodowanie/zadoscuczynienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu moja mama (lat 64) zostala potracono na przejsciu dla pieszych, samochod skrecal na skrzyzowaniu i uderzyl w moja mame. Przez 3 miesiace miala noge w gipsie - uszkodzone sciegna, wiazadla w kolanie. Przeciwko sprawcy (ktory sam zglosil sie na policje) toczy sie sprawa. Niedawno jej zdjeli gips, chodzi w stabilizatorze, niby dwa tygodnie dopiero minely ale nadal pelnej swobody ruchowej mama nieosiagnela. Co dalej moge zrobic? Nasza sluzba zdrowia jest jaka jest i generalnie nawet na wizycie u lekrza przy sciagnieciu gipsu widac bylo "olefke" ze strony doktora, a chcialbym moze zapisac mame na jakies prywatne zabiegi rehabilitacyjne tylko do tego wiadomo potrzebne sa pieniadze. Nie wiem czy sprawca kolizji jest wstanie jakos chciec pokryc te koszty, czy moge sie zwrocic z tym do ubezpieczyciela? Czy nalezy sie jakies zadoscuczynienie chociazby za to ze 3 miesiace mama lezala praktycznie w lozku poniewaz jako osoba starsza sil bardzo na poruszanie sie z noga w gipsie nie miala?

Dziekuje za ewentualna pomoc

Oczywiście Pana mama ma prawo dochodzenia świadczeń odszkodowawczych z ubezpieczenia OC samochodu sprawcy szkody. Szkodę zgłasza się wprost do Ubezpieczyciela wraz z listą roszczeń, ich szczegółowym uzasadnieniem oraz dowodami.

Przeciwko sprawcy radziłbym nie składać żadnych roszczeń bo może to tylko skomplikować sprawę.

Mama ma prawo do:

- zadośćuczynienia za krzywdę

- odszkodowania z tytułu opieki osób drugich

- odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji i przejazdów

Jeśli mam ma dodatkowe ubezpieczenia NNW to z nich również może zgłosić szkodę.

W przypadku pytań zapraszam do kontaktu przez stopkę poniżej.