Jump to content
Forum Odszkodowania

Czy w mojej sytauacji można starać się o odszkodowanie?

tomq
 Share

Recommended Posts

Opis sytuacji:

- wypadek samochodowy, wymuszenie pierwszeństwa na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną

- wina sprawcy potwierdzona przez świadka, wezwana Policja.

Obrażenia:

- posiniaczenia z obrzękiem na podudziu, znacznie utrudniające chodzenie przez kilka dni

- mniejsze siniaki w kilku miejscach ciała (nogi, biodro)

- powyższe w całości dopiero pojawiły się 2-3 na dzień dlatego w opisie badań ze szpitala jest wpisany tylko ból nogi bez widocznych objawów zewnętrznych.

- w związku z tym było zwolnienie L4 4 dni

Czy mogę się starać o jakiekolwiek odszkodowanie z OC sprawcy za:

- powyższe obrażenia nie będące urazem trwałem

- leki (maść, środki przeciwbólowe)

- opiekę męża mającego działalność gospodarczą (zmniejszenie dochodów, czego nie da się jakoś udokumentować)

- transport ze szpitala (po badaniach) i wizytę u lekarza rodzinnego

- uraz psychiczny związany z wypadkiem (sam fakt wypadku, zdjęcia RTG, tomografia głowy, ortopeda, neurolog - robione kilka godzin w 2 szpitalach)

Wiem że nie mając trwałego uszczerbku raczej nie mogę na na wiele liczyć, ale prawa jest taka, że jakieś koszty (nawet jak są niewielkie) związane z tą sytuacją zostały poniesione.

Pytanie jest tylko takie czy w ogóle w tej sytuacji jest sens sobie zawracać tym głowę i wspominać o tym ubezpieczającemu? A po drugie czy aby było potwierdzenie na papierze tych posiniaczeń (prawie tydzień po wypadku) udać się np. do lekarza rodzinnego czy gdzieś indziej po jakiś papier.

• 3 weeks later...

idź do lekarza jak zobaczy te siniaki to coś "jeszcze" stwierdzi np stłuczenie tej nogi , przecież każdy lekarz Ci powie że stłuczenia ciała zaraz po wypadku objawiają sie tylko bólem , po kilku dniach a nawet tygodniach wychodzi to wszystko na zewnątrz, w formie zasinień czy bolesnych wylewów podskórnych, a im więcej dokumentacji medycznej tym lepiej.

A zawsze jest sens starać się .... bo jeśli coś sie należy prawnie , i w dodatku się nacierpiałaś to dlaczego masz odpuścić.

powodzenia ;)