Jump to content
Forum Odszkodowania

upoważnienie do wyplaty odszkodowania

Recommended Posts

Witam!! poradżcie mi co zrobic zaprowadziłam autko do naprawy po wypadku drogowym (naprawa z oc sprawcy) i dostałam od zakładu blacharskiego upoważnienie do wypłaty odszkodowania do podpisania.jest tam jednak klauzura przez którą nie ma m pojęcia co robic (..jednocześnie zobowiązuję się do zaplaty za wykonaną naprawę w przypadku odmowy wypłaty odszkodowania przez firmę ubezpieczeniową w całości lub w części w terminie 7 dni. upoważnienie jest nieodwołalne .) Czy to oznacza że jeśli TU wyceni szkodę na 3000zł a zakład na 4000 to różnicę będę musiała dopłacic???Proszę o pomoc !!!

tak, no i jeszcze kwestia tego, czy nie bedzie odmowy wypłaty odszkodowania. Wtedy trzeba bedzie pokryć szkody z własnej kieszeni i potem co.... wytargac kase od sprawcy....

To pewna forma zabezpieczenia warsztatu na wypadek, gdyby ubezpieczyciel odmówił wypłaty np. w przypadku nie potwierdzenia zdarzenia przez sprawcę, nie wykrycia sprawcy itp.

anula wrote:
Czy to oznacza że jeśli TU wyceni szkodę na 3000zł a zakład na 4000 to różnicę będę musiała dopłacic???Proszę o pomoc !!!
Nie. Koszty naprawy powinny być zaakceptowane przez ubezpieczyciela przed wystawieniem faktur. Wycena ubezpieczyciela to inna sprawa, może być kwotowo różna od wyceny warsztatu.