Mariet_88 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Witam, 8.05.2009r uległam wypadkowi w pracy, pracodawca nie uznał tego jako wypadku w pracy ponieważ jego zdaniem nie wystąpiła przyczyna zewnętrzna. Skierowałam sprawę do Sądu pracy, który po zapoznaniu się z okolicznościami, kartą zdrowia, przesłuchaniem świadków itd.wydał wyrok- że uległam wypadkowi w pracy i podał przyczynę zewnętrzna jaka wystąpiła. Wyrok uprawomocni się za trzy tygodnie.Chciałabym się dowiedzieć co będzie dalej? Jakie mam podjąć działania aby się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS? Czy w związku z orzeczeniem sądowym, że to był wypadek w pracy należy mi się wyrównanie chorobowego na którym przebywałam po wypadku?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Wystąpić do pracodawcy o przesłanie dokumentacji WPP i wyroku sądowego do ZUS.Zasiłek chorobowy 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi