Mariet_88 Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 Witam, 8.05.2009r uległam wypadkowi w pracy, pracodawca nie uznał tego jako wypadku w pracy ponieważ jego zdaniem nie wystąpiła przyczyna zewnętrzna. Skierowałam sprawę do Sądu pracy, który po zapoznaniu się z okolicznościami, kartą zdrowia, przesłuchaniem świadków itd.wydał wyrok- że uległam wypadkowi w pracy i podał przyczynę zewnętrzna jaka wystąpiła. Wyrok uprawomocni się za trzy tygodnie.Chciałabym się dowiedzieć co będzie dalej? Jakie mam podjąć działania aby się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS? Czy w związku z orzeczeniem sądowym, że to był wypadek w pracy należy mi się wyrównanie chorobowego na którym przebywałam po wypadku?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur1 Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Wystąpić do pracodawcy o przesłanie dokumentacji WPP i wyroku sądowego do ZUS.Zasiłek chorobowy 100% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewania Posted November 7, 2009 Share Posted November 7, 2009 Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79 W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts