Jump to content
Forum Odszkodowania

WYPADEK W PRACY- Proces sądowy

Mariet_88
 Share

Recommended Posts

Witam, 8.05.2009r uległam wypadkowi w pracy, pracodawca nie uznał tego jako wypadku w pracy ponieważ jego zdaniem nie wystąpiła przyczyna zewnętrzna. Skierowałam sprawę do Sądu pracy, który po zapoznaniu się z okolicznościami, kartą zdrowia, przesłuchaniem świadków itd.wydał wyrok- że uległam wypadkowi w pracy i podał przyczynę zewnętrzna jaka wystąpiła. Wyrok uprawomocni się za trzy tygodnie.

Chciałabym się dowiedzieć co będzie dalej? Jakie mam podjąć działania aby się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS? Czy w związku z orzeczeniem sądowym, że to był wypadek w pracy należy mi się wyrównanie chorobowego na którym przebywałam po wypadku?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam :-)

• 2 weeks later...

Poczytaj tez TU:

http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych