Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Obniżona wypłata z AC o 44%!!!!!!!!!!.Inter Risk do uśpienia!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W lipcu skradziono mi samochód.Było sporo zamieszania z policją i umorzeniem śledztwa,ale jakoś się sprężyli i po dwóch m-cach umorzyli.

Wszystko wysłane do TU.Zapytałem więc TU drogą mailowa jak widzą wypłatę odszkodowania i w jakiej kwocie.Pan M.z Inter Risk odpisuje,że zamyka sprawę i powinienem się spodziewać wypłaty w najbliższych dniach,ale pomniejszoną o potrącenie w związku z tym,że dostałem od nich zniżki,które mi nie przysługiwały.

Więc pytam jakie to jest potrącenie??Liczyłem,że to będzie ok.5%,góra 10%.Przymknął bym oko,bo już nie mam sił do tego wszystkiego.

Pan M. odpowiada,że -44% od wartości samochodu w dniu wystąpienia szkody.

Włosy stanęły mi dęba.Napisałem,że to chyba żart i na pewno nie odpuszczę i skieruję sprawę do sądu ,UOKiK itp.

Może teraz opiszę sprawę jak wygląda temat przyznania mi zniżki w Inter Risk.

Przed ubezpieczeniem samochodu u tego pseudo TU,miałem ubezpieczone auto w Warcie.Samochód był zarejestrowany na mnie i na ojca ze względu na jego zniżki.

Pani w Warcie dała 60% zniżki na OC i 40% zniżki na AC.

Jak ubezpieczałem już następne auto Pan z Inter Risk zapytał jakie ojciec miał zniżki w poprzednim TU.Zgodnie z prawdą odpowiedziałem OC 60%,AC 40%.

Pan ubezpieczył wziął kasę i podziękował.Teraz się okazuje,że zniżka na AC z Warty nie była "wypracowana",tylko dana ojcu w promocji jako bonus dla dobrego klienta, a Inter Risk takich zniżek nie uznaje i ma zamiar mi obniżyć wypłatę za szkodę o 44% czyli o jakieś 25 tyś zł.

Mam pytanie,czy ktoś z forumowiczów był w takiej sytuacji i jak walczył z takim nadużyciem ze strony TU??

Może macie jakiś namiar na dobrego prawnika specjalizującego się w ubezpieczeniach??

Byłem dzisiaj u nich i napisałem podanie z prośbą o zapoznanie się z aktami sprawy.

Zobaczę co tam jest zawarte i wtedy coś więcej napiszę.

Ogólnie proponuję trzymać się z daleka od INTER RISK,bo wiele ryzykujecie.

Pozdrawiam

Mysliwy

Czy przedpodpisaniem umowy przeczytałeś wniosek ...? Czy jesteś pewien, że było tam pytanie o zniżki, a nie o ilość lat bezszkodowej jazdy?! A jeżeli pytanie było jednak o ilość lat bezszkodowej jazdy to jakiej odpowiedzi udzieliłeś? Czy była ona zgodna ze stanem faktycznym i czy możesz udokumentować ten bezszkodowy przebieg zaświadczeniami z poprzednich zakładów? Kopię wniosku powinieneś mieć razem z polisą - sprawdź te rzeczy przed wizytą w TU - zaoszczędzisz czas i nerwy.

• 5 miesięcy temu...
Witam , mam pytanie do pana Mysliwy jak skonczyla sie sprawa z ta ubezpieczalnia mi tez skradziono auto i tez mam taka sama sytuacje jak pan , bardzo prosze o jakies informacje w tej sprawie moj nr. gg 927330, pozdrawiam Gosia

W OWU Auto-Casco nigdzie nie ma mowy o takowych potrącaniach !!!

Ale juz słyszałem przypadki ze taki zagrania stosują.

Mogą domagać się jedynie dopłaty należnej składki (za brak historii bezszkodowej jazdy)

A to co oni wypisują te potrącenia to są jakies bzdury wyssane z palca.

Chyba ze podpisaliście jakas klauzule - która mówi ze: za brak udokumentowania zniżkek TU ma prawo proporcjonalnie zmniejszyć odszkodowanie. - jesli tak jest to sprawa nadaje się do UOKiK !

Polecam napisać odwołanie i zgłosić sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych

A na przyszłość ubezpieczać się w "normalnych" TU !!!

kawa wrote:
W OWU Auto-Casco nigdzie nie ma mowy o takowych potrącaniach !!!
Ale juz słyszałem przypadki ze taki zagrania stosują.

Mogą domagać się jedynie dopłaty należnej składki (za brak historii bezszkodowej jazdy)
A to co oni wypisują te potrącenia to są jakies bzdury wyssane z palca.

Chyba ze podpisaliście jakas klauzule - która mówi ze: za brak udokumentowania zniżkek TU ma prawo proporcjonalnie zmniejszyć odszkodowanie. - jesli tak jest to sprawa nadaje się do UOKiK !

Polecam napisać odwołanie i zgłosić sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych

A na przyszłość ubezpieczać się w "normalnych" TU !!!
Chyba nie przeczytałaś tych OWU dokładnie? Dla jasności zacytuję:
§20 Ustalenie odszkodowania. Zasady ogólne

7. Podanie przez Ubezpieczającego nieprawdziwych danych mających
wpływ na ocenę ryzyka lub wysokoość składki, w razie zaistnienia szkody
spowoduje zmniejszenie odszkodowania odpowiednio do stopnia
ryzyka w proporcji wynikającej ze stosunku składki naliczonej do składki
należnej.

Jeżeli uważasz, że nadaje się to do do jakiejś kontroli, to oczywiście powinnaś tak zrobić!!!! Tylko zanim zaczniesz toczyć bój w tej, jakże słusznej sprawie, przeanalizuj czy aby na pewno masz rację...?

• 4 miesiące temu...

Mam podobną sytuację, tj. walczę z Inter Risk, jednak namawiam, żebyś nie odpuszczał. Niektóre odpowiedzi lub podpowiedzi są pisane przez "sympatyków-pracowników IR". Pamiętaj, że często zapisy OWU są tak sformowane, że można je różnie zinterpretować i często ubezpieczalnie, to wykorzystują. Jednak według interpretacji Sądu Najwyższego jest, to częste nadużycie TU i wszelkiego rodzaju rozstrzygnięcia należy interpretować na korzyść ubezpieczonego (jako laika), a nie TU (bo to zawodowcy). Według mnie z wypłaty odszkodowania mogą potrącić ci jedynie kwotę pełnego ubezpieczenia wyliczonego bez zniżek. Pozdrawiam. NIGDY WIĘCEJ INTER RISK

http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1747