Mysliwy Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Witam W lipcu skradziono mi samochód.Było sporo zamieszania z policją i umorzeniem śledztwa,ale jakoś się sprężyli i po dwóch m-cach umorzyli.Wszystko wysłane do TU.Zapytałem więc TU drogą mailowa jak widzą wypłatę odszkodowania i w jakiej kwocie.Pan M.z Inter Risk odpisuje,że zamyka sprawę i powinienem się spodziewać wypłaty w najbliższych dniach,ale pomniejszoną o potrącenie w związku z tym,że dostałem od nich zniżki,które mi nie przysługiwały.Więc pytam jakie to jest potrącenie??Liczyłem,że to będzie ok.5%,góra 10%.Przymknął bym oko,bo już nie mam sił do tego wszystkiego.Pan M. odpowiada,że -44% od wartości samochodu w dniu wystąpienia szkody.Włosy stanęły mi dęba.Napisałem,że to chyba żart i na pewno nie odpuszczę i skieruję sprawę do sądu ,UOKiK itp.Może teraz opiszę sprawę jak wygląda temat przyznania mi zniżki w Inter Risk.Przed ubezpieczeniem samochodu u tego pseudo TU,miałem ubezpieczone auto w Warcie.Samochód był zarejestrowany na mnie i na ojca ze względu na jego zniżki.Pani w Warcie dała 60% zniżki na OC i 40% zniżki na AC.Jak ubezpieczałem już następne auto Pan z Inter Risk zapytał jakie ojciec miał zniżki w poprzednim TU.Zgodnie z prawdą odpowiedziałem OC 60%,AC 40%.Pan ubezpieczył wziął kasę i podziękował.Teraz się okazuje,że zniżka na AC z Warty nie była "wypracowana",tylko dana ojcu w promocji jako bonus dla dobrego klienta, a Inter Risk takich zniżek nie uznaje i ma zamiar mi obniżyć wypłatę za szkodę o 44% czyli o jakieś 25 tyś zł.Mam pytanie,czy ktoś z forumowiczów był w takiej sytuacji i jak walczył z takim nadużyciem ze strony TU??Może macie jakiś namiar na dobrego prawnika specjalizującego się w ubezpieczeniach??Byłem dzisiaj u nich i napisałem podanie z prośbą o zapoznanie się z aktami sprawy.Zobaczę co tam jest zawarte i wtedy coś więcej napiszę.Ogólnie proponuję trzymać się z daleka od INTER RISK,bo wiele ryzykujecie. PozdrawiamMysliwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Czy przedpodpisaniem umowy przeczytałeś wniosek ...? Czy jesteś pewien, że było tam pytanie o zniżki, a nie o ilość lat bezszkodowej jazdy?! A jeżeli pytanie było jednak o ilość lat bezszkodowej jazdy to jakiej odpowiedzi udzieliłeś? Czy była ona zgodna ze stanem faktycznym i czy możesz udokumentować ten bezszkodowy przebieg zaświadczeniami z poprzednich zakładów? Kopię wniosku powinieneś mieć razem z polisą - sprawdź te rzeczy przed wizytą w TU - zaoszczędzisz czas i nerwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosia2419999 Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 Witam , mam pytanie do pana Mysliwy jak skonczyla sie sprawa z ta ubezpieczalnia mi tez skradziono auto i tez mam taka sama sytuacje jak pan , bardzo prosze o jakies informacje w tej sprawie moj nr. gg 927330, pozdrawiam Gosia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawa Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 W OWU Auto-Casco nigdzie nie ma mowy o takowych potrącaniach !!!Ale juz słyszałem przypadki ze taki zagrania stosują. Mogą domagać się jedynie dopłaty należnej składki (za brak historii bezszkodowej jazdy)A to co oni wypisują te potrącenia to są jakies bzdury wyssane z palca. Chyba ze podpisaliście jakas klauzule - która mówi ze: za brak udokumentowania zniżkek TU ma prawo proporcjonalnie zmniejszyć odszkodowanie. - jesli tak jest to sprawa nadaje się do UOKiK ! Polecam napisać odwołanie i zgłosić sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych A na przyszłość ubezpieczać się w "normalnych" TU !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 kawa wrote:W OWU Auto-Casco nigdzie nie ma mowy o takowych potrącaniach !!!Ale juz słyszałem przypadki ze taki zagrania stosują.Mogą domagać się jedynie dopłaty należnej składki (za brak historii bezszkodowej jazdy)A to co oni wypisują te potrącenia to są jakies bzdury wyssane z palca.Chyba ze podpisaliście jakas klauzule - która mówi ze: za brak udokumentowania zniżkek TU ma prawo proporcjonalnie zmniejszyć odszkodowanie. - jesli tak jest to sprawa nadaje się do UOKiK !Polecam napisać odwołanie i zgłosić sprawę do Rzecznika UbezpieczonychA na przyszłość ubezpieczać się w "normalnych" TU !!!Chyba nie przeczytałaś tych OWU dokładnie? Dla jasności zacytuję:§20 Ustalenie odszkodowania. Zasady ogólne7. Podanie przez Ubezpieczającego nieprawdziwych danych mającychwpływ na ocenę ryzyka lub wysokoość składki, w razie zaistnienia szkodyspowoduje zmniejszenie odszkodowania odpowiednio do stopniaryzyka w proporcji wynikającej ze stosunku składki naliczonej do składkinależnej.Jeżeli uważasz, że nadaje się to do do jakiejś kontroli, to oczywiście powinnaś tak zrobić!!!! Tylko zanim zaczniesz toczyć bój w tej, jakże słusznej sprawie, przeanalizuj czy aby na pewno masz rację...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arras21 Posted August 24, 2010 Share Posted August 24, 2010 i jak dałaś sobie radę , znam firmę która pomaga w takich sprawach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakotako Posted August 27, 2010 Share Posted August 27, 2010 Mam podobną sytuację, tj. walczę z Inter Risk, jednak namawiam, żebyś nie odpuszczał. Niektóre odpowiedzi lub podpowiedzi są pisane przez "sympatyków-pracowników IR". Pamiętaj, że często zapisy OWU są tak sformowane, że można je różnie zinterpretować i często ubezpieczalnie, to wykorzystują. Jednak według interpretacji Sądu Najwyższego jest, to częste nadużycie TU i wszelkiego rodzaju rozstrzygnięcia należy interpretować na korzyść ubezpieczonego (jako laika), a nie TU (bo to zawodowcy). Według mnie z wypłaty odszkodowania mogą potrącić ci jedynie kwotę pełnego ubezpieczenia wyliczonego bez zniżek. Pozdrawiam. NIGDY WIĘCEJ INTER RISKhttp://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=1747 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts