Jump to content
Forum Odszkodowania

wysokość odszkodowania ze strony pracodawcy

oczko
 Share

Recommended Posts

Pytanie - jak wycenić uzupełniające odszkodowanie ze strony pracodawcy?

Podczas wykonywania służbowego polecenia przełożonego uległem wypadkowi (praca na pełny etat) - opiłek szkła wbił sie w rogówkę oka. Wypadek zgłosiłem natychmiast ustnie przełożonemu i udałem się na ostry dyżur. Konsekwencją wypadku było 4 miesięczne zwolnienie L4, powikłania podczas leczenia i w efekcie trwałe zmętnienie rogówki i nieostrość widzenia oka prawego. Pracodawca nie sporządził protokołu powypadkowego ani nie zgłosił wypadku do działu BHP. Po powrocie do pracy osobiście zgłosiłem wypadek w dziale BHP a dyrektor został ukarany pisemną naganą za brak przestrzegania procedur. Leczenie oka trwało jeszcze 1,5 roku po czym ZUS ocenił uszczerbek na 5% i wypłaciły odszkodowanie zgodnie z obowiązującymi stawkami.

Nieostrość widzenia jest na tyle poważna i dokuczliwa, że uniemożliwia mi dłuższą pracę z komputerem (webmaster, dtp i grafik komputerowy, reklama wizualna) oraz pracę jako fotograf, co z kolei obniża znacznie możliwości pracy w mojej prywatnej firmie (jednoosobowa działalność gospodarcza, freelancer) prowadzonej od kilku lat.

Rozważam wniosek o roszczenie ze strony pracodawcy, zwłaszcza, że nagminnie nie przestrzegane są przepisy BHP, brak jakiejkolwiek kontroli, szkoleń BHP, zatrudnienie na etat nieadekwatny do faktycznie wykonywanych zadań (np. etat biologa a faktycznie wykonuję pracę administratora obiektu dokonującego jednocześnie na polecenie dyrektora wiele prac konserwacyjnych).

Regulamin BHP klasyfikuje poszczególne etaty i przypisuje im odpowiednie zabezpieczenia i odzież ochronną, w przypadku złej klasyfikacji przysługuje mi np. tylko biały fartuch gdy tymczasem podczas faktycznie wykonywanej pracy przydałyby się jeszcze okulary ochronne, rękawice, obuwie itp.

Myśle że najlepiej byłoby dowiedzieć się czy Twój pracodawca posiada polisę OC.Jeśli tak to trzeba sprawe zadośćuczynienia załatwić z jego TU będzie szybciej . Co do nie przestrzegania przepisów BHP itp proponuje PIP