monika231081 Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam.Chciałam się dowiedzieć czy mąz ma prawo do wynagrodzenia. W trzecim tygodniu po podjęciu pracy (umowa o prace na czas określony -01.09.2009 do 01.09.2011r) mąż skręcił nogę, ma uszkodzoną torebke skokową. Wypadek ten zdarzył się w pracy. Od chwili wypadku mąż przebywa na zwolneniu lekarskim, jednak odmówiono mu prawa do wynagrodzenia za okres przebywania na zwolnieniu lekarskim. Myślałam że za wypadek w pracy należy się 100%. Chciałam podkreślić iż nie jest to pierwsza praca, mąż ma 8 letni staż pracy. Wypadek ten zdarzył się przy kierowniku, lecz niezostał sporządzony protokół wypadkowy.Proszę o poradę.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 monika231081 wrote:lecz niezostał sporządzony protokół wypadkowy.I TU masz przyczynę odmowy.W przypadku niezdolnosci do pracy w wyniku wypadku przy pracy zasilek chorobowy przysluguje w wysokosci 100% od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego. I - co wazne - nie jest wymagany 30 dniowy okres zasilkowy, czyli - od pierwszego dnia zatrudnienia pracownik ma prawo do takiego zasilku, nie musi przepracowac pelnego miesiaca (jak przy "zwyklym" chorobowym).Ale - WARUNEK: żeby tak bylo to wypadek musi zostac uznany za wypadek przy pracy czyli - MUSI zostac sporzadzony Protokol powypadkowy, w ktorym bedzie takie stwierdzenie, zatwierdzone przez pracodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika231081 Opublikowano 27 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Dziękuje za odpowiedz.A co jeżeli pracodawca niezamierza sporządzić protokołu powypadkowego lub specjalnie zwleka z wystawieniem tegoż protokołu. W zakładzie pracy nie ma BHP-owca, i nikt nie chce zająć się tą sprawą. Co mam w takim przypadku zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 na piśmie wystapić o zakończenie postepowania okreslic termin np 7 dni oraz oswiadczyć że po tym terminie skieruje sie zgloszenie do Państwowej Inspekcji Pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi