Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy w pierwszym miesiącu po podjęciu pracy (umowa o prace)

monika231081
 Share

Recommended Posts

Witam.

Chciałam się dowiedzieć czy mąz ma prawo do wynagrodzenia. W trzecim tygodniu po podjęciu pracy (umowa o prace na czas określony -01.09.2009 do 01.09.2011r) mąż skręcił nogę, ma uszkodzoną torebke skokową. Wypadek ten zdarzył się w pracy. Od chwili wypadku mąż przebywa na zwolneniu lekarskim, jednak odmówiono mu prawa do wynagrodzenia za okres przebywania na zwolnieniu lekarskim. Myślałam że za wypadek w pracy należy się 100%. Chciałam podkreślić iż nie jest to pierwsza praca, mąż ma 8 letni staż pracy. Wypadek ten zdarzył się przy kierowniku, lecz niezostał sporządzony protokół wypadkowy.

Proszę o poradę.

Z góry dziękuje.

monika231081 wrote:
lecz niezostał sporządzony protokół wypadkowy.
I TU masz przyczynę odmowy.
W przypadku niezdolnosci do pracy w wyniku wypadku przy pracy zasilek chorobowy przysluguje w wysokosci 100% od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego. I - co wazne - nie jest wymagany 30 dniowy okres zasilkowy, czyli - od pierwszego dnia zatrudnienia pracownik ma prawo do takiego zasilku, nie musi przepracowac pelnego miesiaca (jak przy "zwyklym" chorobowym).
Ale - WARUNEK: żeby tak bylo to wypadek musi zostac uznany za wypadek przy pracy czyli - MUSI zostac sporzadzony Protokol powypadkowy, w ktorym bedzie takie stwierdzenie, zatwierdzone przez pracodawcę.

Dziękuje za odpowiedz.

A co jeżeli pracodawca niezamierza sporządzić protokołu powypadkowego lub specjalnie zwleka z wystawieniem tegoż protokołu. W zakładzie pracy nie ma BHP-owca, i nikt nie chce zająć się tą sprawą. Co mam w takim przypadku zrobić.

na piśmie wystapić o zakończenie postepowania okreslic termin np 7 dni oraz oswiadczyć że po tym terminie skieruje sie zgloszenie do Państwowej Inspekcji Pracy .