arekm Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Samochó stał zaparkowany na parkingu strzeżonym , po moim powrocie okazło sie że jest rozbita szyba. Po kilku dniach ustaliłem że praking ma ubezpieczenie w PZU. w miedzy czasie pracownik warty doradził miżebym dokonł naprawy samochodu z własnego AC , potrezbowałem szybkiej naprawy , auto jest wykorzystywane w firmie. Po 3 miesiacach ASO Opla otrzymał informacje że nie dostanie pełnej kwoty a tylko 65 % wartosci naprawy gdy zmoje ubezpieczenie ni eobejmuje naprawy w ASO. Czy warta nie powinna wypłacic całej kwoty i takiej samej rzadac z PZU ? Jesli sprawca jest osoba majaca w PZU ubezpieczenie to chyba nie ma znaczenia jaki ja mam wariant ubezpieczenia ? Czy moje myslenie w tej sytuacji jest bledne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkodnik Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 arekm wrote:Czy warta nie powinna wypłacic całej kwoty i takiej samej rzadac z PZU ? Jesli sprawca jest osoba majaca w PZU ubezpieczenie to chyba nie ma znaczenia jaki ja mam wariant ubezpieczenia ? Czy moje myslenie w tej sytuacji jest bledne ?Niestety tak. Przekombinowaleś prostą sprawę. Jeżeli parking uznaje swoją odpowiedzialność, to należalo zgłosić szkodę do PZU. Czas poświęcony na zgłoszenie i dokonanie oględzin jest taki sam, a dochodziłbyś już pełnej kwoty odszkodowania. W tej sytuacji, jak zaangażowałeś swoje AC to możesz otrzymać tylko tyle, ile należy Ci się zgodnie z OWU AC, ponieważ taką umowę zawarłeś i od takiej opcji opłaciłeś składkę. Dodatkowo, do czasu zrealizowania regresu masz już jedną szkodę w okresie ubezpieczenia. Nie wiem jak jest w Warcie ale w niektórych TU, w następnych szkodach zgłaszanych w okresie ubezpieczenia potrąca się jakiś udział własny, więc gdyby trafiła się następna szkoda to byłbyś stratny.Poproś o przesłanie akt szkody do PZU i złóż w nich roszczenie do PZU o dopłatę brakującej kwoty wynikającej z opłaconej faktury za naprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts