xxxlukasz1990xx Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Witam.. Niedawno zostałem poszkodowany w wypadku samochodowym który prowadził mój kolega.. Kolega był trzeźwy.. Skutkiem było uderzenie w drzewo stojące przy drodze.. W czasie wypadku byłem po spożyciu alkoholu.. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy należny mi się odszkodowanie z OC kolegi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Tak. Czy miałeś zapięte pasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxlukasz1990xx Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Nie miałem..A to ma cos do tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Może być tak, że TU uzna brak zapiętych pasów jako przyczynienie i proporcjonalnie obniży należne odszkodowanie. Nie chcę dyskutować czy jest to słuszne, ale tak bywa w praktyce...Ja akurat nie jestem przekonany co do słuszności takiego postępowania - no bo przecież brak zapięcia pasów nie miał najmniejszego wpływu na powstanie wypadku, ale TU będzie argumentować, że gdyby pasy były zapięte to skutki wypadku byłyby mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxlukasz1990xx Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Dzięki za pomoc..;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 tak jak pisze szkodnik odszkodowanie Ci sie nalezy jak psu buda:)))Ale co do przyczynienia sie, to pozwole sobie miec nieco inne zdanie:)Jak najbardziej uwazam je w przypadku niezapiecia pasow jako sluszne i powinno byc stosowane.Po cos ktos wprowadzil obowiazek jazdy w pasach, nie?)) Zgadza sie, ze na sam fakt powstania wypadkow nie mialo to w Twoim przypadku najmniejszego wplywu, tu nie ma watpliwosci.Ale teoretycznie przy zapietych pasach dajmy na to skonczyloby sie na obtarciach, a bez pasow masz powiedzmy zlamana reka, czy bardziej prawdopodobne polamane kosci twarzy (przyklady oczywiscie) - z jakiej paki ubezpieczalnia ma placic za to pelna kwota - skoro sam swiadomie nie zastowoales sie do wymogow bezpieczenstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxlukasz1990xx Opublikowano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 A tak nawiasem to nie muszę mówić nikomu ze nie miałem zapiętych pasów.. Przecież w samochodzie bylem tylko ja i koleganikt nie jest w stanie udowodnić mi tego czy miałem zapięte pasy.. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jar Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 obdukcja lekarska powinna stwierdzić fakt zapięcia badź nie zapięcia pasów. Nie wiem natomiast biorąc pod uwage Twój stan nietrzeźwości czy to kolega nie powinien sie o to zatroszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 no chyba że kierowca, czy pasażer musi znać przepisy RD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 no niestety nieznajomosc prawa nic nie zmienia:)Kierowa teoretycznie nie powinien ruszyc jesli pasazer nie ma zapietych pasow:)Ale w takim wypadku wykroczenie popelnia pasazer i on by dostal kwita jak cos:)Wiec neiznajomosc prawa szkodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 bochenek: też by dostał dokładnie no bo kierowca też by zarobił kwita jak to nazwałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1754 Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Jeśli nie miałeś zapiętych pasów to odszkodowanie będzie pomniejszone. Powstały większe obrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi