Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Staw kolanowy.

jones-87
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem wypadek i zmiażdżoną kość udową tak od połowy do stawu kolanowego. Lekarze poskładali i wstawili blachę staw został odbudowany. Moje pytanie jak je teraz rehabilitować bo przy próbie zgięcia czuję że jest minimalny ruch w stawie lecz efektu wizualnego nie ma. Staw był unieruchomiony przez 2.5 miesiąca. Czy to może być zastany staw, a jeśli tak to czy da się go uruchomić i jak ??? dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam :)

Jones-87 to pewnie jest tak jak mówisz ,zastany staw. ale jesli lekarz nie mowil ci o rehabilitacji to narazie nic nie rób bez jego zgody.Bo zamiast sobie poprwaic to pogorszysz. Zapytaj lekarza co wolno ci robic.

jones-87 wrote:

Mam pytanie czy zastany staw da się uruchomić????

Ależ oczywiscie,tylko rehabilitant musi ci pokazac cwiczenia a na nie zezwolic lekarz. ja w tej chwili walcze z kolanem a za 6 tyg mam sie zabrac za staw skokowy jak uwolnia mi noge z gipsu. jesli chodzi o kolano tylko systematycznośc i wiczenia gwarantuja szybki powrót do sprawności. ale nie rób nic sam.

jones-87 wrote:

Dziękuję za odpowiedz. 12 listopada idę na kontrol do lekarza. Będzie mnie pionował i powie co z lewą nogą bo w prawą mam wsadzony pręt śródszpikowy.

no to juz za pare dni. Wypytaj sie swego orto o wszystko.Ja zapisywalam sobie wszystko bo jak stawałam oko w oko z lekarzami to amba mnie dopadała i o wielu sprawach zapominalam. a tak myk brałam karteczke i sypałam pytaniami.

• 7 lat później...
Witam w ndz podczas gry w piłkę doznałem urazu kolana. W pon zgłosiłem się na pogotowie gdzie rozpoznanie wyszło S80 stłuczenie kolana ( rtg bez widocznych cech złamania). Wskazania odciążenie i konsultacja w poradni .We wtorek poszedłem na usg stawu kolanowego ( prywatnie) gdzie : płyn w stawie -nieobecny ,kaletka podrzepkowa -niepowiększona, więzadło rzepki bez zmian, MM - uszkodzony róg tylny, ML nieuszkodzony , ACL uszkodzone , PCL , MCL, LCL nieuszkodzony .Lekarz za dużo mi nie pomógł na tym usg. Rozpoznanie S 83.2 i S 83.5.W czwartek udałem się do ortopedy gdzie lekarz zbadał moje kolano i stwierdził ból w stawie kolanowym po stronie przyśrodkowej. Zakres fizjologiczny . W badaniu dolegliwości ze strony tylnej i bocznej stawu kolanowego . w badaniu usg podejrzenie uszkodzenia MM. Rozpoznanie M23 ( Wewnętrzne uszkodzenia stawu kolanowego.Zalecenia okłady z lodu 3x dz ,tabl x dziennie ,żel 3xdz, rower za 10 dni i rehabilitacja jak zejdzie obrzęk i będzie poprawa. Kontrola po przebytej rehabilitacji .Czy z tytułu tych urazów mogę starać się o odszkodowanie - jestem ubezpieczony w pracy - ubezpieczenie grupowe ,płace coś koło 60 zł . L4 mam do przyszłego pt i potem mam zamiar wrócić do pracy i zacząc rehabilitacje.pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...