Jump to content
Forum Odszkodowania

Nawykowe zwichnięcie stawu barkowego

Rudi01
 Share

Recommended Posts

Jestem po leczeniu szpitalnym nawykowego zwichnięcia lewego stawu barkowego. Operację miałem przeprowadzoną metodą Bankarta. Karta informacyjna z leczenia szpitalnego potwierdza takie schorzenie, zresztą dokumentacja z wypadku (marzec 2009) od którego się zaczęło również to potwierdza. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej Dz.U. 2002 nr 234 poz 1974 za takie schorzenie przysługuje 20% (nie ma tzw. widełek) z tytułu uszczerbku na zdrowiu. Jednak po złożeniu stosownych wniosków do PZU, po komisji lekarskiej przyznano mi 10%. W międzyczasie ustaliłem, iż PZU ma własne wykazy tabelaryczne na podstawie których przyznaje procentowy uszczerbek na zdrowiu. W tym konkretnie przypadku PZU zrobiło sobie tzw. furtkę wskazując że :

1. 20% i owszem ale bez leczenia szpitalnego nawykowego zwichnięcia stawu barkowego

2. ale od 5 do 20% po leczeniu szpitalnym nawykowego zwichnięcia stawu barkowego w zależności od zakresu ruchomości stawem.

Nadmienić chcę, iż z uwagi na grupowy charakter przystąpienia do ubezpieczenia to pracodawca zawarł w mym imieniu umowę ubezpieczenia, oczywiście nie informując o wszelkich szczegółach.

Pytanie : Czy PZU na bazie obowiązujących przepisów ma prawo do ustalania własnych wskaźników z tytułu poniesienia tego (i innych) uszczerbku na zdrowiu. Czy musi być to zgodne z wskazanym rozporządzeniem ? Dziękuję za rzetelną odpowiedź.

• 1 year later...

W przypadku dobrowolnych ubezpieczeń NNW tabela uszczerbku stanowi integralny element umowy, jednak w moje ocenie warto odwołać się od decyzji PZU nawet do sądu, ponieważ w sądzie biegli będą oceniać uraz w oparciu o tabele zusowską.

Poza tym obydwie tabele są bardzo zbliżone do siebie i nie powinno być aż takich rozbieżności.