moto1 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Witam!Mam prośbę o informacje, czy w naszej sytuacji, mamy szanse na odszkodowanie z OC, (bo slyszalem, że może być z tym kłopot.) Byłem na wycieczce motocyklowej z kolegą i z koleżanką. Zamieniliśmy się na motocykle: ja jechałem motorem kolegi (obywatel Australii, motor posiada "Ubezpieczenie graniczne odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego" w PZU). Koleżanka jechała na moim motocyklu (ktory ma OC w PZU), a kolega jechał motorem kolezanki ( OC w PZU).Jechalem pierwszy i wykonalem szybki manewr zawracania(wynikający z sytuacji na drodze), kolezanka która jechałe jako druga, wjechala we mnie. Oba motocykle uległy znacznym uszkodzeniom, nam na szczeście, niewiele się stało, choć koleżanka była kilka godzin w szpitalu, po chwilowej utracie przytomności. Na miejscu zjawiła się policja i przyjeła moje zaznania. Zostalem uznany winnym kolizji, dostalem mandat(ktory przyjąłem, ale jeszcze nie opłaciłem) i policja już zakończyła swoje działanie. I teraz pytanie: czy mamy szanse na pokrycie z OC naprawy motocykli i uzyskanie pieniedzy za zniszczony kask i ubior poszkodowanej? Z tego co się dowiadywałem problem z wypłata może wynikac z tego, że ja jestem winnym i mój motor ucierpiał w kolizji. Prosze o wszelkie porady, co możemy zrobić w tej sytuacji, aby spróbować zdobyć jakiekolwiek pieniądze z OC.Pziękuję i pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrona4 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Lekkoduch z Ciebie. "Nic nam się nie stało" a koleżanka straciła przytomność i była w szpitalu. Na Twoim miejscu martwiłbym się o koleżankę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Nie ma Pan żadnych szans na odszkodowanie za motocykl uszkodzony w wypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts