kawaleria Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Witam!Wracając z pracy do domu zostałem potrącony przez "wolno jadący"autobus (taka informacja znalazła się w karcie info. ze szpitala). Kierowca dokonywał manewru skrętu w prawo, ja w chwili wypadku znajdowałem się już na przejściu dla pieszych(mimo początkowych zapewnień kierowcy jakobym wtargną na jezdnie - po zeznaniach świadków przyznał, że się zagapił).Całe szczęście kierowca zaczął hamować zanim doszło do zderzenia. W wyniku wypadku doznałem jedynie niegroźnych powierzchownych obrażeń. Kierowca wezwał pogotowie i policję, po przeprowadzeniu badań i kilku godz pobytu w szpitalu zostałem wypisany do domu w stanie ogólnym dobrym(z powierzchownymi obrażeniami - obolały), od lekarza rodzinnego dostałem Receptę na końską dawkę leków przeciwbólowych i zwolnienie na okres 14dni.Dowiedziałem się, że kierowca otrzymał pokaźny mandat za wymuszenie pierwszeństwa, ale z racji tego, że nikt "poważnie" nie ucierpiał postępowanie karne nie zostanie wszczęte. Mam pytanie:Co powinienem teraz zrobić?Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu czasowej niezdolności do pracy(14 dni)?Czy mogę wnieść pozew cywilny przeciwko MPK i czy ma to sens?Jakie znaczenie ma fakt, że wracałem z pracy? (umowa o pracę) Nigdy wcześnie nie załatwiałem takich spraw, PROSZĘ O POMOC!Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1661348212 Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 Zacznij od tego aby zgłosić roszczenie do TU sprawcy. Dowiedz się gdzie MPK ubezpieczyło dany autobus i złóż wniosek o odszkodowanie za doznany szkodę. Od tego zacznij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts