szkoda Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 behapówka wrote: Tyle, że w przypadku wypadków w drodze do pracy i z pracy do domu ZUS nie wypłąca odszkodowań. Tak- zgadza się, miałem zasugerowany wypadek przy pracy. Od dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Wobec tego w myśl art. 57a w zw. z art. 57 ust. 1 pkt 2 przedmiotowej ustawy jeśli niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy rentę można uzyskać pomimo nie spełnienia wymaganych okresów składkowych i nieskładkowy. W przypadku wypadku przy pracy zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) przy ustalaniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty rodzinnej i dodatku do renty rodzinnej dla sieroty zupełnej z tytułu ubezpieczenia wypadkowego, do ustalenia wysokości tych świadczeń oraz ich wypłaty stosuje się odpowiednio przepisy ustawy o emeryturach i rentach z FUS, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy. Zgodnie z ust. 2 przedmiotowego przepisu świadczenia, o których mowa w ust. 1, przysługują niezależnie od długości okresu ubezpieczenia wypadkowego oraz bez względu na datę powstania niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Zgodnie z art. 57b przedmiotowej ustawy za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana. Jednakże uważa się, że wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy, mimo że droga została przerwana jeżeli przerwa była życiowo uzasadniona i jej czas nie przekraczał granic potrzeby, a także wówczas, gdy droga, nie będąc drogą najkrótszą, była dla ubezpieczonego, ze względów komunikacyjnych, najdogodniejsza. Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca: 1) innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego; 2) zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych; 3) zwykłego spożywania posiłków; 4) odbywania nauki lub studiów. Zgodnie z art. 92 § 1 pkt 2 k.p. za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży- w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia z ubezpieczenia chorobowego. Wobec tego wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy wskutek choroby, macierzyństwa jak i wypadku w drodze do pracy i pracy zawsze ustala i wypłaca pracodawca. Natomiast za czas niezdolności do pracy, o której mowa w § 1 art. 92 k.p., trwającej łącznie dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach czyli na podstawie ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.). Zgodnie z art. 11 ust. 2 przedmiotowej ustawy miesięczny zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy lub niemożność wykonywania pracy, o której mowa w art. 6 ust. 2: 1) przypada w okresie ciąży; 2) powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów; 3) powstała wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy. W myśl art. 11 ust. 4 i 5 zasiłek chorobowy przysługuje za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Ilekroć przy ustalaniu prawa do zasiłku chorobowego lub jego wysokości okres jest oznaczony w miesiącach, za miesiąc uważa się 30 dni. Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (czyli osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych; b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym; c) ubezpieczonym będącym duchownymi; d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście chodzi tutaj jedynie o ustalenia prawo do zasiłku chorobowego i fizyczną wypłatę owego zasiłku, gdyż ostatecznie pracodawca zawsze rozlicza się z ZUS. Zasiłki chorobowe zawsze pokrywane są z funduszu ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowbell Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 sytuacja o tyle niefajna, że nie wezwaliście nikogo na pomoc i nie spisaliście danych świadka, który wam pomagał. Skontaktuj się proszę z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Oni na pewno udzielą Ci pomocy i pokierują krok po kroku jak dochodzić odszkodowania, jeśli będzie to możliwe. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy pomagają również w dochodzeniu odszkodowań komunikacyjnych, odszkodowań po wypadku, odszkodowań za wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pattina Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Witam serdecznie w dniu wczorajszym przed samą pracą poślizgnęłam się i upadłam - diagnoza złamanie śródstopia z odpryskiem fragmentu kości. Założyli mi gips Pracuję w firmie od 3-lat na umowie zleceniu Dziś pracodawca poinformował mnie,że dziękują mi za współpracę, szykują wypowiedzenie Powiedzieli mi również,że nie mam szans o ubieganie się o jakiekolwiek odszkodowanie stąd moje pytanie czy to prawda ? Na starych RMUA miałam,że odprowadzają składki wypadkowe oraz zdrowotne, czy to nie wystarcza ? Wiem,że obecnie na L4 siedzę bezpłatnie bo chorobowe nie odciągane,ale myślałam, że chociaż jest szansa na odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fdsfds Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 WitamMam pytanie gdzie się poślizgnęłaś? Chodnik? Teren zakładu pracy? Czy karetka była na miejscu zdarzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castorian Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Wypowiedzenie na umowie zlecenia ciekawe:PPytania najistotniejsze w tej sprawie:1. Czy zgłosiłaś wypadek przy pracy?2. Czy do zdarzenia doszło w tracie realizacji zlecenia czy tez przed podjęciem?3. Czy w momencie zdarznia miałaś zawartą umowę zlecenia, czy istnieje jakaś inna prakyka zawierania umów? Odpowiedzi:Kwestię czy należy ci się odszkodowanie czy nie nie rozstrzyga zleceniodawca. Stąd jeśli tak twierdzi, żądaj postawy takiego stwierdzenia.Zleceniobiorca, który ma opłacona składkę na ubezpieczenie wypadkowe w dniu wypadku może występować z roszczeniem do ZUS o odszkodowanie.Obowiązkiem zleceniodawcy na rzecz którego wykonujesz zlecenie jest sporządzenie karty wypadku i dokonania odpowiedniej kwalifikacji zdarzenia, a nie ustalanie prawa do odszkodowań.Po za tym istnieje jeszcze coś takiego jak odpowiedzialność cywilna właściciela zarządcy terenu, na którym doszło do zdarzenia i z tego tytułu możesz żądać odszkodowania niezależnie od tego czy jest pracującym na rzecz tego podmiotu czy np interesantem.Stąd przedstawione przez ciebie zachowania zleceniodawcy są wg jakiś straszakiem, żebyś nie podejmowała dalszych kroków. Tytuł wątku wskazuje, że nie podjęłaś jeszcze wykonywania zlecenia czyli nie podlegasz szczególnej ochronie dających prawo do odszkodowania, tak zresztą jak i osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fdsfds Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jeżeli był to wypadek w drodze do pracy to jednorazowe odszkodowanie z ZUS nie przysługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pattina Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 ERW wrote:WitamMam pytanie gdzie się poślizgnęłaś? Chodnik? Teren zakładu pracy? Czy karetka była na miejscu zdarzenia?Pracuje w Galeri Centrum Handlowego i to tam się poślizgnęłam.Karetka nie była wzywana, ponieważ sądziłam,że to zwykłe stłuczenie. Z czasem noga zaczęła puchnąć, załatwiłam zastępstwo i dopiero pojechałam na pogotowie gdzie włożyli mnie w gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pattina Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 castorian wrote:Wypowiedzenie na umowie zlecenia ciekawe:PPytania najistotniejsze w tej sprawie:1. Czy zgłosiłaś wypadek przy pracy?2. Czy do zdarzenia doszło w tracie realizacji zlecenia czy tez przed podjęciem?3. Czy w momencie zdarznia miałaś zawartą umowę zlecenia, czy istnieje jakaś inna prakyka zawierania umów?1. Tak zgłosiłam od razu2. To się stało tuż przed pracą3. Umowę mam podpisaną do końca roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fdsfds Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Należy rozważyć czy nie należy się Tobie zadośćuczynienie od zarządcy terenu, tylko to trzeba by było zanalizować dokładnie dokumenty i stan faktyczny. Dobrze żebyś miała świadków tego zdarzenia? Może monitoring uda się zabezpieczyć, bo zapewne galeria taki posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi