majeran Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Pracuje jako przedstawiciel handlowy w duzej korporacji (ok 1000 pracownikow). Dnia 24.09 b.r uleglem wypadkowi spadajac z regalu (ok. 2,5m wys.) na nadgarstek. Wypadek zdazyl sie w magazynie naszego dystrybutora. Doznalem powaznego urazu zlamania ze zwichnieciem i przemieszczeniem co skutkowalo operacja. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. W firmie zostal sporzadzony protokol wypadkowy, ktory przyslano mi do podpisu. To co interesuje mnie najbardziej ... w protokole zdarzenie zostalo uznane jako wypadek przy pracy wiec naleza mi sie wszystkie swiadczenia zasilkowe, jest jednak jedno "ale" : cala wina zostala wskazana na mnie jako niewlasciwe zachowanie mojej osoby (z czym nie do konca sie zgadzam). Z tego co slyszalem moge miec problemy z uzyskaniem odszkodowania od zusu. Czy to prawda? Czy jesli firma uznala wypadek przy pracy zus moze odmowic wyplaty odszkodowania ?? czy moge sie odwolywac od ich decyzji i jakie sa szanse ?? dodam tylko ze musze szybko podpisac protokol ale nie zgadzam sie z nim w 100% gdyz firma nalega. Gdyby ktos potrzebowal wiecej info moge wyslac na maila cale moje zeznanie gdzie wszystko jest opisane dokladnie. Prosze o fachowa porade.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majeran Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 prosze o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 majeran wrote:Pracuje jako przedstawiciel handlowy uleglem wypadkowi spadajac z regalu (ok. 2,5m wys.) na nadgarstek.2,5m jest to praca na wysokości, czy mialeś przeprowadzane badania wysokościowe?czy byłeś zapoznany z oceną ryzyka zawodowego i czy w ocenie uwzgledniono prace na wyskości?majeran wrote:Wypadek zdazyl sie w magazynie naszego dystrybutora.Czy ten dystrybutor jest odrębną firmą?Czy miałeś prawo i obowiązek wchodzić na ten regał?Jaki to był regał, po czym na niego wchodziłeś?majeran wrote:protokól pwypadkowy, ktory przyslano mi do podpisu.Protokól przysłano ci abys zapoznał się z jego treścią?A może to jest egzemplarz dla ciebie i masz podpisać, że protokół otrzymałeś?majeran wrote:w protokole zdarzenie zostalo uznane jako wypadek przy pracy wiec naleza mi sie wszystkie swiadczenia zasilkowe, jest jednak jedno "ale" : cala wina zostala wskazana na mnie jako niewlasciwe zachowanie mojej osoby (z czym nie do konca sie zgadzam).Z tego co slyszalem moge miec problemy z uzyskaniem odszkodowania od zusu. Czy to prawda?Czy jesli firma uznala wypadek przy pracy zus moze odmowic wyplaty odszkodowania ?? czy moge sie odwolywac od ich decyzji i jakie sa szanse ?? dodam tylko ze musze szybko podpisac protokol ale nie zgadzam sie z nim w 100% gdyz firma nalega.Jesli wyłaczną przyczyną wypadku przypiszą Tobie, to ZUS odmówi prawa do świadczen powypadkowych.Ale skoro nie zgadzasz się z treścią protokołu powypadkowego, możesz wnieść do jego treści uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 No i proszę przeczytać na końcu protokołu pouczenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majeran Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Juz tlumacze jak to wszystko mniej wiecej wyglada.. Magazyn jest oddzielna firma-to dystrybutor. Sprawa wyglada tak, ze na gornych polkach umieszczone sa palety z roznym towarem roznych firm. Wiekszosc jest owinieta czarna folia - dlatego tez nie widac co jest w srodku. Dlatego tez zawsze gdy tam po cos przyjezdzalismy wspinalismy sie na regaly rozrywalismy czesc folii i szukalismy interesujacy nas asortyment, gdyz w owym magazynie swoje rzeczy przechowuja rowniez inne firmy. Dlatego tez aby szybko i sprawnie namierzyc towar sami go szukalismy i gdy odnalezlismy nasze palety , wtedy po naszym wskazaniu sciagal je magazynier Prosze sobie wyobrazic, ze na 2alejach na gornych polkach w duzym magazynie stoi 40 palet gdybysmy my (przedstawiciele) sami tego nie namierzyli musielibysmy czekac az magazynier po kolei zdejmie i sprawdzi kazda palete (troche by to czasu zajelo...)Chce po prostu powiedziec ze magazynierzy pozwalali nam chodzic po magazynie i szukac sobie czego chcemy dopiero gdy to odnalezlismy oni nam sciagali. Protokol przyslano mi emailem do zatwierdzenia : mam to wydrukowac w 3 egzemplarzach podpisac i odeslac do firmy, gdyz ta znajduje sie na 2 koncu kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Skoro protokól otrzymałeś mailem do zapoznania się z jego treścią to przeczytaj go uważnie i jeśli masz zastrzeżenia do jego treści, jeśli fakty opisane w protokole nie są zgodne z prawdą albo przekręcone to podpisz, ze się zapoznałeś i obok podpisu napisz, ze do protokołu wnosisz uwagi. Uwagi, tak jak napisałam wcześniej, napisz na oddzienejkartce i prześlij zespołoi powypadkowemu za potwierdzeniem odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 majeran wrote:wspinalismy sie na regalyCo to znaczy? Wspinaliscie się po nizszych półkach? Bez drabiny?Zastanawiam się, czy - w zwiazku z tym co tu opisales - nie mozna by przyjac, ze jedną z przyczyn był brak organizacji (brak opracowanej procedury?) wydawania towaru z magazynu znajdującego sie na terenie innego pracodawcy, co wymuszało taki a nie inny sposob postępowania.Pytanie rowniez, czy Twoj pracodawca wiedzial o takim postępowaniu i świadomie je tolerowal do czasu wypadku?Jesli tak - to napisz to wszystko w tych uwagach do Protokolu i zaznacz, ze nie zgadzasz sie z tym, ze wylaczna przyczyna wypadku lezala po Twojej stronie, skoro pracodawca nie zorganizowal wydawania materialow z magazynu w inny sposob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 majeran wrote:Magazyn jest oddzielna firma-to dystrybutor. Dlatego tez aby szybko i sprawnie namierzyc towar sami go szukalismy i gdy odnalezlismy nasze palety , wtedy po naszym wskazaniu sciagal je magazynierProsze sobie wyobrazic, ze na 2alejach na gornych polkach w duzym magazynie stoi 40 palet gdybysmy my (przedstawiciele) sami tego nie namierzyli musielibysmy czekac az magazynier po kolei zdejmie i sprawdzi kazda palete (troche by to czasu zajelo...)Chce po prostu powiedziec ze magazynierzy pozwalali nam chodzic po magazynie i szukac sobie czego chcemy dopiero gdy to odnalezlismy oni nam sciagali.Myslę, ze tu mamy odpowiedź.Samowolnie wspólnie z magazynierami obcej firmy ustaliliście sobie sposób usprawnienia - przyspieszenia wydawania towaru.Ponieważ wypadek wydarzył się na terenie obcej firmy ( postępowanie powypadkowe powinno być przeprowadzone w obecności przedstawiciela firmy, na terenie którego wydarzył się wypadek) sprwadziłabym czy są tam procedury magazynowe ( wydawanie, przyjmowanie materiałów).Jeśli są a mimo tego postępowaliście tak jak opisujesz to przyczyna wypadku leży zarówno po twojej stronie jak i po stronie magazyniera, który pozwolił na takie poczynania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi