Jump to content
Forum Odszkodowania

odszkodowanie za wypadek, zadośćuczynienie

aniaryba31
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie jestem w trakcie załatwiania odszkodowanie za wypadek , szkoda osobowa pasażera dziecko.W szkole wszystko zgłoszone do ubezpieczyciela, do pzu nnw również , do Oc sprawcy zgłosiłam już ALLIANS, ma przysłać do wypełnienia dokumenty.Córka po wypadku przebywała dwa dni w szpitalu , opis ogólne potłuczenie ciała stan po urazie głowy oraz ostre nieżytowe zapalenie noso gardła , dalsze leczenie zalecono w domu.Wiem ze mam się starać o zwrot uszkodzonych okularów dziecka , pokrycie kosztów leczenia tj faktury za leki , a moje pytanie czy za zwrot poniesionych kosztów związanych z dojazdem do dziecka codziennie czy też mogę się starać . Córka w chwili obecnej jest po wizycie u psychologa bo ma uraz do jazdy samochodem i każdy wyjazd z nią samochodem zaczyna się od brania leków bo zawsze twierdzi że ma silny ból brzucha. Wiem że ma uraz do jazdy autem spowodowane to jest że podczas wypadku sprawca uderzył w drzwi po stronie gdzie siedziała córka . Moje pytanie czy w takim przypadku mam coś żądać od oc sprawcy za uraz psychiczny dziecka ?

Uraz psychiczny jest okolicznością, która powinna być uwzględniona w zadośćuczynieniu za ból i cierpienie. Jest to istotny element i będzie miał wpływ na wysokość kwoty zadośćuczynienia.

W przypadku pytań proszę o kontakt z naszą firmą, stopka poniżej.

Tak, koszty dojazdów na leczenie również podlegają zwrotowi. Jeżeli dojazd na leczenie odbywał się samochodem, będzie potrzebna ilość przejechanych kilometrów, kopia prawa jazdy osoby kierującej oraz kopia dowodu rejstracyjnego.

Natomiast jeżeli chodzi o uraz psychiczny zgodzę się z wypowiedzią wyżej ma znaczenie na wysokość zadośćuczynienia. Pozdrawiam